ЖЕЛЕ ДА СРБИЈУ УГУРАЈУ У НАТО: Палмер открио америчке планове, говорио и о Косову

Novosti online

16. 12. 2020. у 19:38

ЗАМЕНИК помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер сматра да је наратив о такмичењу између САД и ЕУ у решавању косовског проблема претеран и да, како каже, Вашингтон и Брисел веома добро и блиско сарађују по овом питању.

ЖЕЛЕ ДА СРБИЈУ УГУРАЈУ У НАТО: Палмер открио америчке планове, говорио и о Косову

Фото: П. Милошевић

Палмер је на питање како је могуће постићи споразум између Београда и Приштине ако се ЕУ и САД такмиче око тога ко ће решити ово питање и ко ће понудити боље решење рекао да Вашингтон чврсто подржава специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, као и његов процес.

- Радимо раме уз раме. Сада је динамика тешка. Нормализација односа Београда и Приштине ће ресетовати цео регион и то ће бити огроман корак напред, али има много посла да би се то урадило, почевши од тога где се они сада налазе, а где би требало да буду - сматра Палмер.

Танјуг

Додаје да политичке поделе у Приштини додатно компликују напоре, те да је потребно да политичка елита на КиМ пронађе заједнички став како би Приштина учествовала у дијалогу са једним гласом.

Изразио је наду да ће се политичке стране у Приштини договорити и охрабрити своје преговараче да се прикључе Лајчаковом процесу, док истовремено САД остају посвећено да раде са европским партнерима ка циљу, који би био, како је рекао, обострано признање.

Подржавамо рад ЕУ на нормализацију политичких односа, додаје Палмер, и истиче да САД паралелно раде на нормализацију економских односа.

Он је на онлајн-скупу „Соутист Јуроп анд Ист мед“ у организацији Делфи економског форума рекао да верује да исти став има и Лајчак.

Када је реч о политици САД према Западном Балкану, Палмер истиче да је реч о конзистентној политици кроз све америчке администрације, без обзира да ли је републиканска или демократска, те да је она била и да ће остати фокусирана на мир у окружењу, и на креирање стабилног, просперитетног и интегрисаног региона у европску породицу нација, као и у европске и евроатлантске институције.

- То значи учлањење целог региона у ЕУ и учлањење у НАТО за све који желе да се учлане, али и да спроведу све неопходне реформе за то - објашњава Палмер и додаје да то није само САД визија о Западном Балкану, већ и визија европских савезника и партнера, али и самих држава у региону који деле ту визију.

Та заједничка визија, истиче он, јесте наша колективна снага.

- Поред изазова које је донела пандемија током ове године видели смо позитивни помак у целом региону попут усвајања Споразума о реформама у закону за изборе у Албанији, Споразума о одржавању избора у Мостару након десетак година, пријем Северне Македоније у НАТО, именовање Мирослава Лајчака за дијалог Београда и Приштине, као и посвећеност ЕУ у спровођењу Самита у Загребу у мају, каже Палмер који то види као резултат колективне снаге.

- Поздрављамо економски и инвестициони план Европске комисије за економски развој региона у вредности од девет милијарде евра. Очекујемо наше инвестиције преко ДФЦ у Београду. Важно је да САД и ЕУ имају координисану чврсту подршку и посвећеност у финансијским и економским пројектима ка расту у региону - каже Палмер и додаје да је то начин како би регион постао одржив.

Он је поздравио одлуку ЕУ о почетку приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и нагласио да је важно да се иде напред у циљу креирања региона боље место за живот.

- И то служи да бисмо се борили против лажних вести и пропаганде наших геополитичких конкурената који тврде да Западни Балкан без обзира колико буде напредовао на пољу реформе никада неће бити у потпуности интегрисан у ЕУ - истиче Палмер.

Он је изразио разочараност што ЕУ није успела да се усагласи око почетка приступних преговора са Скопљем и Тираном и нагласио да је од суштинског значаја да ЕУ остави отворене врате за Западни Балкан.

- Очекивања за придруживање у ЕУ треба да буду опипљиве, достижне и прогресивне - наглашава он и додаје да САД и ЕУ дају огромне инвестиције у обезбеђивању стабилног, мирног и просперитетног региона.

Државе на Западном Балкану, додаје он, треба да достигну наше заједничке трансатлантске вредности и САД остају посвећен партнер да им помогну у томе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (10)

vladimir

16.12.2020. 20:02

Palmeru, "filozofski egzibicionizam" i beskrajna satirična teatrealna igra reči, dosadila je i Bogu i svetu! To više nije ni "diplomatija" već kviz poigravanja i sprdnje sa ozbiljnim državama! Za mene je to JEDINO Srbija na zapadnom Balkanu, kako IZVOLJEVATE reći, inače država, koja je prošla u hiljadugodišnjoj istoriji i tradiciji, sva moguća iskušenja opstanka, kroz ljudske i materijalne žrtve, koje vaš EGO nikada neće moći da shvati! A da ste se malo potrudili u svojoj "nenornalnosti" možda nešto i naučili o dostojanstvu i čovečnosti! Za HRABROST ipak treba biti Srbin, a to je daleko od vas! A u NATO ulaze samo države koje imaju "snagu" ČOPORA, a to je za Srbiju neprihvatljivo! Ovo je samo mali "traktat", malog čoveka za vašu visost!

buki

16.12.2020. 20:50

Ne verujem da bi mi ušli u Nato ni pre bombardovanja Srba na ovim prostorima, a posle '95 i '99 za to ne postoji nikakva šansa. Bez Natoa nema ni članstva u EU, tako da smo za sada spašeni od tih nacističkih tvorevina.