ВЕЛИКА ПОБЕДА МОСКВЕ: Генерална скупштина УН усвојила веома важну руску резолуцију

Novosti online

16. 12. 2020. у 19:03

ГЕНЕРАЛНА скупштина Уједињених нација усвојила је већином гласова руску резолуцију о борби против величања нацизма, против су били Украјина и Сједињене Америчке Државе, наводи се на налогу представништва Русије у УН на Твитеру.

ВЕЛИКА ПОБЕДА МОСКВЕ: Генерална скупштина УН усвојила веома важну руску резолуцију

Фото: ЕПА

Документ је назван Борба против глорификације нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и с њима повезане нетрпељивости.

За резолуцију је гласало 130 држава. Две су гласале против – Украјина и Сједињене Америчке Државе, а 51 држава је била уздржана.

​Резолуција препоручује земљама да предузму одговарајуће конкретне мере, "укључујући у законодавној и образовној области, у складу са својим међународним обавезама о људским правима, како би спречиле преиспитивање исхода Другог светског рата и негирање злочина против човечности и почињених ратних злочина за време Другог светског рата".

Аутори документа најоштрије осуђују инциденте повезане са величањем и пропагандом нацизма, између осталог, исписивањем графита и цртежа про-нацистичког садржаја, укључујући и на споменицима жртвама Другог светског рата

Резолуција позива државе да свим одговарајућим средствима елиминишу све облике расне дискриминације, укључујући, ако околности то захтевају, и законски.

Осим тога, у документу се осуђује употреба образовних материјала, као и реторика у току образовања, који промовишу расизам, дискриминацију, мржњу и насиље на основу етничке припадности, националности, религије или уверења.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (5)