ПОНОВИЋЕ НАМ СЕ МАРТОВСКА ТРАГЕДИЈА: Италијански лекар упозорава да би празнично опуштање могло додатно да разбукта епидемију

Милица Остојић (Рим)

15. 12. 2020. у 14:20

Ђузепе Иполито, научни директор најпознатије болнице за инфективне болести у Риму и члан италијанског Техичко-научног комитета, упутио је озбиљно упозорење пред празнике, како онима који одлучују о “блиндираном” Божићу у Италији, тако и грађанима, о последицама које могу настати ако буде превише опуштања.

ПОНОВИЋЕ НАМ СЕ МАРТОВСКА ТРАГЕДИЈА: Италијански лекар упозорава да би празнично опуштање могло додатно да разбукта епидемију

Фото Танјуг-АП

Упозорење стиже са најкомпетентнијег места и то од стручњака који се са корона вирусом сусрео још крајем јанура ове године: "Ако не будемо пажљиви за наступајуће празнике имаћемо март 2021. године истоветан оном из ове године".

Ђузепе Иполито говори само чињеницама и истиче математичку реалност:

- У Италији од почетка новембра умире у просеку дневно 600 особа, а чини се како овај црни податак интересује мало кога - рекао је Иполито и изнео објашњење одакле потичу тако црни бројеви и зашто је Италија прва земља у Европи по броју преминулих од почетка пандемије.

- Осим што, после Јапана, имамо најстарију популацију на свет, италијански здравствени систем није одговарајуће опремљен, годинама није било неопходних улагања, и то се сада испољило у сусрету са овим стањем. Ако се изађе из сфере ковида и погледају и обољевања и од других болести то се сасвим јасно показује, ко има родотеље оболеле од Алцхајмера зна о чему говорим - истиче др Иполито.

Угледни италијански стручњак је додао да не може грађанима да понуди бајке о некаквом нестанку вируса, да нема чаробног штапића, да чак ни вакцина неће донети брзи завршетак невоља са короном.

- Проблем пандемије ће остати читаве 2021. године, и то је оптимистичка прогноза јер би требало да до новембра имамо најмање 75 посто популације покривене имунитетом вакцине - објаснио је др Иполито.

Он је изнео и дилему око тога који тип заштите нуде нове вакцине, да ли су оне ефикасне да предупреде болести, односно да ли штите не само онога који је вакцинисан, већ и друге. Према његовим речима, ако вакцина штити од болести, а не од инфицирања других, она служи само ономе који ју је примио.

- Ко буде вакцинисан имаће више слободе и мање забринутости, зато је неопходно убедити грађане да је то за њихово добро, без наметања обавезне имунизације. То ће бити обавеза за оне који су професионално највише изложени вирусу, а потребно је заштити оне који долазе у контакт са њима - рекао је италијански стручњак.

Пред почетак кампање вакцинисања у Италији која почиње половином јануара др Иполито закључује:

- После свега што смо преживели ове године да ли треба да имамо било какву дилему да ли треба примити вакцину, а која се показала ефикасном у 95 посто случајева и која нам омогућује да се вратимо у живот од пре годину дана, у биоскоп, на стадион или на вечеру са пријатељима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)