УКИНУТ КАРАНТИН, УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: 10 сати ноћу без кретања

Горан Чворовић

15. 12. 2020. у 13:49

УКИНУТ КАРАНТИН, УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: 10 сати ноћу без кретања

Фото: Тањуг/АП

ФРАНЦУСКА је од уторка, као што је и било планирано, укинула општи карантин, и уместо тога, увела полицијски час.

Највећа промена биће у томе што грађани више неће преко дана имати обавезу да попуњавају потврде о кретању, које им је било ограничено на највише три сата, у кругу од 20 километара од места становања.

Од сада, становници Француске ће моћи слободно да се крећу током дана, с неограниченом километражом, на целој територији земље. Међутим, од 20 сати увече до 6 ујутро мораће да остану у својим домовима, и забрана кретања током ових 10 ноћних сати, свакодневно, биће строжа него досадашње мере.

Вирус и даље значајно циркулише, а последњих неколико дана приметни су, чак, и елементи појачаног присуства короне, после вишенедељног смањивања. Трећи дан за редом расте број пацијената у болницама. Према последњим подацима, у земљи има око 25.000 пацијената, близу 3.000 људи на реанимацији, с преко 10.000 новозаражених дневно у просеку.

Зато, и даље остају затворени биоскопи, позоришта, музеји, ресторани, барови, кафеи... Неће радити ни скијалишта. Власти су у уторак саопштиле да планирано отварање ресторана тек 20. јануара ни тада није сигурно.

Полицијски час ће изузетно бити укинут само у божићној ноћи, али ће важити за дочек 31. јануара, као и било ког другог дана.

У сусет божићним празницима, власти су позвале грађане да буду у добровољној самоизолацији и да чак, ако могу, своју децу не воде у школе у четвртак и петак, да би се зараза што мање ширила пре породичних окупљања за овај празник. И ова окупљања су стриктно лимитирана. Французи су позвани на разумно понашање, које подразумева највише шест одраслих особа за столом, у кругу породице, не рачунајући децу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)