ЕЛЕКТОРСКО ГЛАСАЊЕ ПОТВРДИЛО: Џозеф Бајден нови председник САД!

Novosti online

14. 12. 2020. у 23:57

СА 55 електорских гласова из Калифорније, Џозеф Бајден је "прешао црту" и сакупио потребних 270 гласова за победу.

ЕЛЕКТОРСКО ГЛАСАЊЕ ПОТВРДИЛО: Џозеф Бајден нови председник САД!

Фото: ЕПА

Тиме је и изванично потврђена победа изабраног демократског председника, на основу резултата толико оспораваних народних гласања 3. новембра, пренела је Раша Тудеј.

Како ствари тренутно стоје, додељено је 534 од укупно 538 гласова електора, а Бајден има већину од 302. Чекају се још само гласови са Хаваја.

Како наводи ЦНН, Бајден је однео гласове из 25 савезних држава уз Град Вашингтон, а актуелни преседник Доналд Трамп такође је однео гласове из 25 савезних држава.

Према америчком уставу, државе су одредиле бираче да дају свој део гласова за председника, које Конгрес почетком јануара званично броји и потврђује као легитимне. Тада нови, или поново изабрани председник, полаже заклетву 20. јануара.

Трамп и његова кампања оспорили су резултате гласања у неколико држава, указујући на неправилности као што су произвољне промене правила или хировито спроведене процедуре, али су им локални одбори и државни званичници одбили жалбе.

Амерички Врховни суд прошле седмице одбио је да саслуша тужбу којом се оспорава спровођење избора у Џорџији, Мичигену, Пенсилванији и Висконсину, тврдећи да држава није имала „статус“ да то учини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)