КОНАЧНО СТИЖЕ СПАС? У САД данас почиње вакцинација против ковида, ево ко је први на списку

Novosti online

14. 12. 2020. у 08:34

КОНАЧНО СТИЖЕ СПАС? У САД данас почиње вакцинација против ковида, ево ко је први на списку

Фото АП

ВАКЦИНАЦИЈА против вируса корона у Америци почиње данас, након што је директор тамошњег Центра за контролу и превенцију, Роберт Редфилд , потписао препоруку Саветодавног одбора за имунизацију за употребу вакцине компанија Фајзер и Бионтек.

Будући да је Агенција за храну и лекове у петак издала одобрење за хитну употребу вакцине, Редфилд је потврдио да се вакцина може давати особама старијим од 16 година, преноси ЦНН.

Амерички медији јавили су у недељу да је у току допремање вакцина из фабрике Фајзер у Мичигену у болнице широм САД.

Први на реду за вакцинацију су здравствени радници, њих око 21 милион и штићеници домова за негу старих лица, којих је око три милиона.

Федерални званичници наводе да прве вакцине стижу данас у 145 дистрибутивних центара, а сутра ће бити испоручене на 425 додатних локација и на још 66 у среду, преноси АБЦ.

У камионима који су напустили погон Фајзера било је 184.275 доза вакцина, а још 390.000 доза требало би да крене данас.

Према стручним проценама, становништво САД би до јуна могло да стекне колективни имунитет уколико 70 одсто и више популације буде обухваћено вакцинацијом.

Према анкети коју је обавио АП око половине Американаца жели да буде вакцинисано, док се око четвртине испитаних и даље двоуми око тога, преноси ЦНБЦ.

САД су постале трећа држава, после Велике Британије и Канаде која је одобрила употребу вакцине компанија Фајзер и Бионтек.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)