РУСКЕ СНАГЕ СТИГЛЕ НА ГРАНИЦУ: Хитна реакција, важан стратешки град сад је под контролом Русије!

Novosti online

13. 12. 2020. у 18:23

РУСКА војна полиција успоставила је седиште у сиријском граду Ал-Букамал на граници са Ираком, известила је Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР). Седиште је успостављено у хотелу у центру града, који се налази у сиријској покрајини Деир ез Зор.

РУСКЕ СНАГЕ СТИГЛЕ НА ГРАНИЦУ: Хитна реакција, важан стратешки град сад је под контролом Русије!

Фото: ЕПА

СОХР тврди да је размештање руске војне полиције у Ал-Букамалу на неки начин намењено оспоравању иранског утицаја на југу Деир ез Зора. Ова тврдња је прилично спорна, пише South Front.

- Овај развој догађаја долази након неколико покушаја којима су се успротивиле иранске милиције које контролишу град - наводи се у извештају СОХР.

Чињеница је да снаге које подржава Иран имају велико присуство у Деир ез Зору, посебно на граници са Ираком. Међутим, присуство Русије тамо није ново. Руска војна полиција патролира регионом већ три године.

Руско војно присуство у Деир ез Зору заправо је намењено суочавању са претњом коју представља ИСИС и коалиција коју предводе САД. САД и њихов савезник, Сиријске демократске снаге (СДФ) контролишу источни део провинције.

Неколико коалиционих база са десетинама тешко наоружаних војника налази се на источној обали реке Еуфрат, неколико стотина метара од западне обале коју држе владине снаге.

У последње три године, у многим извештајима се говорило о америчким плановима за напад на Ал-Букамал, једину отворену руту између Ирака и владиних подручја у Сирији. Руско и иранско војно присуство у Деир ез Зору требало би да одврати САД и спречи сваки такав потез.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)