МАСОВНО ТЕСТИРАЊЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ПРЕД БОЖИЋ: Француске власти донеле одлуку, ево како ће то извести

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

13. 12. 2020. у 13:47

МАСОВНО ТЕСТИРАЊЕ ПОПУЛАЦИЈЕ ПРЕД БОЖИЋ: Француске власти донеле одлуку, ево како ће то извести

Фото: ЕПА

ФРАНЦУСКЕ власти намеравају да масовно тестирају нацију пред божићне и новогодишње празнике, да би на овај начин предупредили ширење заразе међу окупљеним члановима породица.

У Паризу истичу да је ово један од ефикасних начина борбе против ковида 19, под условом да се до краја испоштује мера самоизолације код позитивних случајева. То уједно оцењују и као личну, продичну и грађанску обавезу.

У ту сврху широм земље биће постављени шатори у којима ће се вршити масовно тестирање. То се препоручује свима који намеравају да се окупе. Истовремено, постављен је и незванични лимит од шесторо одраслих људи на породичним свечаностима.

Здравствени радници процењују да би одзив четвртине популације на масовном тестирању већ био велики успех. С друге стране, то истовремено значајно удаљава идеал од 5.000 заражених дневно, ради даљег укидања мера. Јер, што је више тестирања, више је и инфицираних.

Према последњим подацима, у Француској се за 24 сата заразило близу 14.000 људи. Проценат позитивних у односу на тестиране се стабилизовао на 6,3 одсто. Број особа на реанимацији спао је за само 23 на 2.851, док је на болничком лечењу 24.948 пацијената, 5 више него дан раније.

За један дан преминуло је 199 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)