СТОЛТЕНБЕРГ О ДЕЈТОНУ: НАТО имао кључну улогу

Танјуг

12. 12. 2020. у 23:10

СТОЛТЕНБЕРГ О ДЕЈТОНУ: НАТО имао кључну улогу

Фото: Танјуг/АП

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је вечерас, поводом 25. годишњице од потписивања Дејтонског споразума, да је да је присуство НАТО трупа имало кључну улогу како би се зараћене стране довеле за преговарачки сто.

Како је казао, након што је Дејтон потписан, НАТО снаге су надгледале његово спровођење и остале присутне све од тада ,,како би помогли да се на западном Балкану одрже мир и стабилност'''.

- Помогли смо властима БиХ да спроведу реформу својих безбедносних институција. Једно од најзначајнијих достигнућа била је успостава заједничких Оружаних снага. Крај рата дочекан је са преко 400.000 војника, непомирљиво подељених између три војске. Данас је то јединствена професионална војска од око 10.000 војника и 5.000 резервних припадника под заједничком командом - навео је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО је додао да 25 година касније, још има пуно тога да се ради.

- Не смемо и не можемо да се враћамо у прошлост. Компромис може бити тежак, али је суштински важан ако се жели постићи да грађани ове земље живе како заслужују. НАТО ће наставити да помаже БиХ, али будућност је у вашим рукама. Уз јединство, одлучност и компромис, могуће је постићи велике ствари. Четвртина века је од Дејтона и време је за поновно опредељење за мир, реформу и просперитетну будућност за све - поручио је Столтенберг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

vladimir

13.12.2020. 00:07

Nema kompromisa, postoji SAMO "dejtonski sporazum" iz 1995 i tu je priča oko BiH završena! Malo li je što se RS "odrekla" /poklonila/ federaciji 20 % spske teritorije u interesu mira i još vam je malo!? Idioti iz ovog tabloida nemojte objaviti ovo, to svaki Srbin zna - vi samo zagadjujete ovu sredinu!

Dragan

13.12.2020. 00:32

Кључна улога НАТО-а у злочинима над Србима и окупацији српских земаља, не само у БиХ него и у целој бившој Југославији