АЛИЈЕВ ЗАПРЕТИО: Гвозденом песницом ћемо сломити јерменске снаге!

Бета

12. 12. 2020. у 21:18

АЛИЈЕВ ЗАПРЕТИО: Гвозденом песницом ћемо сломити јерменске снаге!

Фото: Архива Новости

ПРЕДСЕДНИК Азербејџана Илхам Алијев запретио је данас да ће гвозденом песницом сломити јерменске снаге, после узајамних оптужби две стране за кршење мировног споразума којим је окончан жесток шестонедељни сукоб око области Нагорно-Карабах.

- Јерменија не би требало да почиње све испочетка. Мора да буде веома опрезна и да не планира никакву војну акцију. Овај пут ћемо их уништити у потпуности. То не сме да буде тајна ни за кога - рекао је Алијев.

Званичници Нагорно-Карабахаж навели су да је војска Азербејџана синоћ започела напад у којем су рањена три службеника тог региона.

Руски мировњаци који надгледају спровођење споразума у Нагорно-Карабаху пријавили су да је јуче прекршено примирје у региону Гадрут, а Министарство одбране Русије у данашњем извештају није навело која страна је прекршила споразум. 

Потом је Министарство одбране Јерменије оптужило војску Азербејџана да је данас извела напад на југу Нагорно-Карабаха.

Алијев је реаговао, окрививши Јерменију за нове сукобе.

Министарство одбране Азербејџана навело је вечерас да су његове снаге осујетиле јерменске "провокације" и обновиле примирје.

Нови сукоби означавају прво значајно кршење мировног споразума постигнутог 10. новембра уз посредство Русије. 

Према том споразуму, Азербејџан је повратио контролу над деловима Нагорно-Карабаха и околним територијама у којима су јерменске стране биле на власти од 1994. године, када је окончан рат две стране.

Током 44 дана борби започетих крајем септембра погинуло је више од 5.600 људи, а Јерменија је била приморана да прихвати мировни споразум након што је војска Азербејџана продрла дубоко у територију Нагорно-Карабаха.

Русија је у том региону разместила око 2.000 мировњака који ће најмање пет година надгледати спровођење споразума и организовати повратак избеглица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)