ТРАМП ПРЕКРАЈА ГРАНИЦЕ У АФРИЦИ: Договор са Израелом је одлучујући, ово ће бити почетак новог сукоба?

Танјуг

11. 12. 2020. у 10:08

МАРОКО је признао САД 1777. године, стога приличи да признамо суверенитет ове земље над Западном Сахаром, написао је на Твитеру амерички председник Доналд Трамп.

ТРАМП ПРЕКРАЈА ГРАНИЦЕ У АФРИЦИ: Договор са Израелом је одлучујући, ово ће бити почетак новог сукоба?

Фото: AP Photo/Evan Vucci

Објава је уследила након склапања споразума о нормализацији односа између Израела и Марока уз посредство САД, у оквиру којег је Трамп признао суверенитет Марока над Западном Сахаром.

- Данас сам потписао проглас о признавању суверенитета Марока над Западном Сахаром - потврдио је Трамп на Твитеру.

- Озбиљан, кредибилан и реалан предлог аутономије (те територије) Марока једина је основа за праведно и дуготрајно решење за трајни мир и просперитет - додао је Трамп.

Он је склапање споразума о нормализацији односа Марока и Израела оценио као историјски пробој за постизање мира на Блиском истоку.

Споразум предвиђа успостављање дипломатских и званичних контаката између Марока и Израела, летова кроз ваздушни простор ових земаља, као и директних летова.

У склопу договора амерички председник Доналд Трамп се сложио да призна суверенитет Марока над Западном Сахаром.

Мароко у Западној Сахари већ деценијама води борбе с покретом Фронт Полисарио који подржава Алжир, а који тежи успостављању независне државе на овој територији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (2)

МАНДИНЕ ГОРКЕ РЕЧИ ИЗ 90их: Учити децу да буду поштени је као да их учите да буду идиоти