СЛАБА ТАЧКА АМЕРИЧКИХ АВИОНА: Руски војни експерт открио мане стелт технологије

Novosti online

10. 12. 2020. у 22:27

АМЕРИЧКА „невидљива“ (стелт) технологија која се користи у авионима Б-2 „Спирит“, Ф-22 „Раптор“ и Ф-35 „Лајтнинг 2“ је веома рањива, сматра руски војни стручњак Алексеј Леонков.

СЛАБА ТАЧКА АМЕРИЧКИХ АВИОНА: Руски војни експерт открио мане стелт технологије

Фото: Free Images Pixabay

Руски експерт је за недељник „Звезда“ објаснио да у извештајима о површини радарског пресека опсег детекције на коме су извршена мерења није увек наведен, зато ови подаци могу бити пристрасни.

Постоје информације да је руски ловац Су-35 са радаром „Ирбис“ у могућности да открије пету генерацију америчких ловаца Ф-22 „Раптор“. Он може открити америчку летелицу на удаљености од 266 километара, због чега она неће моћи да испаљује ракете на 180 километара.

Стелт технологија рефлектује ограничену количину енергије у смеру супротном од радарске антене, а ефикасност система зависи од фреквенција на којима делује непријатељска противваздухопловна одбрана, објаснио је Леонков.

„У основи су пројектовани за Х-опсег (центиметарску таласну дужину) фреквенција“, приметио је стручњак.

У случају примене Л-опсега (дециметарски таласи) или Ка (милиметарски таласи), америчке летелице могу бити у опасности. Радари који делују у свим опсезима, чине „невидљиву“ технологију бесмисленом, додао је он.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ako

11.12.2020. 09:47

Prema tome otkrio je i Ruske slabosti,jer su oni dobili "stelth" od F-117 koji je oboren u Srbiji. Dakle u sportskom žargonu "autogol"! Doduše taj F117 je iz 1979.g. a Raptori i F35 imaju neke nove dodatke u premazu i materijalu,pošto se radi o novijoj generaciji steltha!