ДОГОВОР О "БРЕГЗИТУ" У ЋОРСОКАКУ: Брисел поручио идемо даље са Британијом или без

И. СТАНОЈЕВИЋ

11. 12. 2020. у 07:40

ДОГОВОР О БРЕГЗИТУ У ЋОРСОКАКУ: Брисел поручио идемо даље са Британијом или без

Фото Ап

РАЗГОВОР шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и премијера Велике Британије Бориса Џонсона, у среду увече у Бриселу, није донео приближавање ставова, још мање конкретне договоре о "брегзиту".

Одлуке су одложене за крај викенда уз наговештај да се преговори не могу водити и идуће седмице.

Главни преговарачи двеју страна Мишел Барније и Дејвид Фрост признали су постојање значајних разлика, али се и сложили са орочењем завршетка разговора на 72 сата.

И немачка канцеларка Ангела Меркел је била јасна.

- Уколико Велика Британија има неприхватљиве захтеве, онда настављамо даље без споразума. Једно је сигурно: интегритет јединственог тржишта мора бити сачуван - поручила је Меркелова.

Кладионице у Енглеској оцењују да има мање од 50 одсто шансе да Велика Британија постигне трговински договор са ЕУ. Шансе да Лондон неће успети да постигне трговински договор пре краја транзиционог периода који истиче на крају године су 53 одсто, што је повећање за 19 одсто у односу на прошлу недељу.

У сваком случају, ЕУ спрема низ мера ако не буде договора.

- Не постоји гаранција да, ако се споразум пронађе, он може да ступи на снагу на време - рекла је Фон дер Лајенова.

- Наша одговорност је да будемо спремни за све могуће случајеве, укључујући и неуспех договора са Великом Британијом 1. јануара 2021.

РАЗЛИЧИТИ УНИВЕРЗУМИ

ФРАНЦУСКИ државни секретар за европске послове Клемон Бон оценио је да ће британским држављанима, након "брегзита" можда бити потребне визе уколико желе да остану у ЕУ дуже од три месеца. Бон је додао да "се о овој идеји и даље преговара, али, шта год се деси 1. јануара, бићемо у различитим универзумима".

Друмски, железнички и ваздушни саобраћај између ЕУ и Велике Британије одвијаће се за сада неометано, а биће могућ риболов у водама обе стране, најмање наредних годину дана.

ШТЕТА Неутоварени контејнери  у  Саутхемптону чекају на одлуку о Брегзиту, Фото Ап

Што се људи тиче, границе би могле да буду малтене закључане, макар "под заставом пандемије короне". Најављује се да ће Британци од 1. јануара имати забрану уласка на територију ЕУ. Унија има веома кратку листу од само осам држава чији ће грађани моћи да уђу, као подручја безбедна кад је у питању ковид 19, али се не планира да Британија буде међу њима. Брисел, ипак, оставља могућност да чланица ЕУ билатерално одобри уласке британским држављанима.

ТРГОВИНА СА СИНГАПУРОМ

ЛОНДОН је јуче потписао споразум о слободној трговини са Сингапуром, још један у низу које настоји да постигне са земљама широм света, у оквиру припрема за коначни излазак из ЕУ, 31. децембра.

Што се тиче трговинског споразума, ствар је јасна: Британија ће имати статус "треће државе" почев од 31. децембра, када престају да важе актуелни транзициони трговински споразуми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)