МАКРОН НАПАО РУСИЈУ: Марија Захарова сасула истину у лице француском председнику

Novosti online

10. 12. 2020. у 16:05

МОСКВА сматра изјаву француског председника Емануела Макрона да Русија наводно потпирује антифранцуска осећања у афричким земљама покушајем пребацивања одговорности за ситуацију на континенту, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

МАКРОН НАПАО РУСИЈУ: Марија Захарова сасула истину у лице француском председнику

Фото: Танјуг

- Нашу недоумицу изазвале су речи француског председника у интервјуу ‘Жун Африк’ од 20. новембра о томе да Русија наводно потпирује антифранцуска осећања у афричким земљама. Требало нам је нешто времена да проверимо поузданост ових материјала. Уверили смо се, проверили и сматрамо то покушајима да се одговорност за ситуацију на континенту пребаци на другог - рекла је Захарова на редовном брифингу.

Подсетила је да је Француска, као и друге европске силе, вековима поседовала колоније у Африци и исто толико времена се тамо формирао однос према тој земљи.

- Касније, у постколонијалном периоду, Париз је водио политику познату као Франсафрик, задржавајући афричке државе које су добиле независност у својој сфери утицаја. Управо тиме, а не неком измишљеном потрагом за непријатељима или сплеткама ових земаља, се објашњава незадовољство и увреде које народи Африке осећају према Француској. Ми немамо никакве везе са тим - нагласила је портпаролка.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је раније да је пораст антифранцуског расположења у Африци наводно повезан са стратегијом Русије и Турске.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Boki 61

11.12.2020. 06:20

Rusi su krivi što se zemlja okreće krivi su što mesec utiče na plimu i oseku. Za sve su Rusi krivi. Krivi su i za to što ste zamlje Afrike držali u robstvu a ljude tretirali ispod nivoa stoke. Samo ste vi fini. Daleko vam lepa kuća.

Velimir Mandić

11.12.2020. 21:23

Evropa uvodi sankcije Rusiji zbog navodnog trovanja Navalnog. Recimo zbog pokušaja ubistva, ali nema dokaza. Kad se vođe Evrope toliko brinu o pojedincu zašto ne uvedu sankcije SAD-u zbog , ne pokušaja već stvarnog ubistva, ne jednog već više crnaca. Da li je to ta poznata evropska demokracija?