СТИЖЕ СПАС: Руски лекари направили лек против короне?

Novosti online

09. 12. 2020. у 21:29

РУСКИ лекари из Ставропољског краја направили су лек који сузбија вирусну активност ковида 19, а лек је испитан у институту Гамалеја, саопштава Министарство здравља тог региона.

СТИЖЕ СПАС: Руски лекари направили лек против короне?

Фото: Танјуг / АП

- Група лекара из градске клинике у Пјатигорску направила је лек који сузбија вирусну активност ковида 19. Токсичност и антивирусна активност лека већ је испитана у Центру за контролу квалитета имунобиолошких лекова Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију Гамалеја Министарства здравља Русије - наводи се у саопштењу.

Према подацима Министарства здравља, испитивања су доказала да се при дози од 1 мг/мл вирусно оптерећење смањује за 5,3 до 13 пута у поређењу са контролном групом заражених ћелија на које није деловао лек.

Истиче се да је метод лечења који предлажу руски лекари познат као "антисенс терапија" и заснован је на блокирању РНК вируса.

Како се објашњава, РНК у људској ћелији увек се састоји од једног ланца и за сваку њену функцију је неопходно да она остане једноланчана. Због тога је најједноставнији начин да се наруши њен рад додавање другог ланца.

„- Што се тиче лечења ковида 19, лекари из Пјатигорска су одабрали неопходни антисенс ланац за блокирање РНК вируса САРС-ЦоВ-2 - наводи се у саопштењу Министарства.

Истиче се да истраживачка група тренутно преговара са фармацеутским компанијама и државним фондовима ризичног капитала чија је делатност повезана са финансирањем нових руских лекова, како би постојала могућност да се започне и фаза претклиничких испитивања.

-Студија лекара из Пјатигорска улива наду да ће се настати ефикасан лек против ковида 19 - закључује се.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)