ВИРУС СЕ ВРАЋА У ФРАНЦУСКУ? Забрињавајућа порука директора здравствене службе - на помолу нове одлуке

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

07. 12. 2020. у 22:54

ВИРУС СЕ ВРАЋА У ФРАНЦУСКУ? Забрињавајућа порука директора здравствене службе - на помолу нове одлуке

Фото: ЕПА

И ПОРЕД свих напора, колективних и индивидуалних, и даље се налазимо пред великим ризиком од повратка епидемије.

Тим речима обратио се у понедељак Французима шеф Здравствене службе ове земље Жером Саломон, истичући да последњих неколико дана ниво заразе више не опада.

- Још смо далеко од зацртаног циља од 5.000 заражених дневно - поручио је Саломон.

Када су крајем прошлог месеца попуштане мере општег карантина, француски председник Емануел Макрон је поручио да ће средином децембра бити укинута изолација и уведен само полицијски час, уколико се буде достигла поменута бројка.

Последњих неколико недеља, од средине новембра, пад је био очигледан, али сада је дошло до стагнације. Саломон је поручио да ће се најпре сагледати тенденција овог таласа и извршити анализа, пре доношења нових одлука. Талас може да настави да јењава, као што може и поново да крене да расте.

Саломон је нагласио да зима нарочито погодује циркулацији вируса и да је тако у целој северној хемисфери. Тренутно је најтеже са пацијентима старијим од 75 година. Притисак на болнице остаје висок, нарочито у неким регионима.

- Вирус ће наставити да активно циркулише следећих месеци – нагласио је директор француске здравствене службе.

ПРЕМИНУЛО ЈОШ 366, БРОЈ ХОСПИТАЛИЗПВАНИХ РАСТЕ ДРУГИ ДАН

У Француској се у понедељак короном заразило само 3.411 особа, али већ је уобичајено да подаци првог радног дана у седмици буду доста ниже од просека, јер обухватају и део викенда када се тестира мање људи. Преминуло је још 366 особа.

Број пацијената у болницама већ други дан за редом поново расте. У понедељак је увећан за 72 и сада их укупно има 26.365. Број хоспитализованих на реанимацији смањен је за 22 и тренутно се зауставио на 3.198.

Стагнира и проценат позитивних који се креће око 10,7 у односу на тестиране, док је број инфицираних на сто хиљада становника и даље нешто изнад 80.

Власти су обећале да ће попустити мере да би људи могли на миру да прославе Божић и новогодишње празнике, али сада је дошло до страховања да би то могло да поспеши епидемију. Како ствари стоје, зацртани циљ ће се тешко достићи, па су пред владом, зато, тешке одлуке.

Жером Саломон је такође нагласио да предстојећа вакцинација представља велику наду, али да ће се њени ефекти осетити тек после неколико месеци, јер је потребно да већи део становништва буде имунизован.

- Потребно је време да би се епидемија исконтролисала – закључио је.

Он је поручио да нас историја човечанства и заразних болести учи да су изолација инфицираних, вакцинација и поштовање свих мера хигијене спасили највише живота у прошлости и да ће то по свој прилици остати на снази још дуже време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)