КО ЈЕ НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ? Америчка студија даје одговор када се појавила корона

Novosti online

07. 12. 2020. у 16:49

КО ЈЕ НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ? Америчка студија даје одговор када се појавила корона

Фото: Д. Поздеровић

НОВА америчка студија последња је у низу која износи доказе за то да је вирус корона био у оптицају у свету недељама - или можда чак месецима - пре него што су научници претходно мислили.

Научници су први пут чули за нови вирус корона Сарс-ЦоВ-2 пошто је он пријављен у Кини, пре скоро годину дана, али вирус који је изазвао пандемију можда је међу нама много дуже, сугерише нова студија.

Научници из америчких Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) објавили су своје налазе у часопису Клиничке инфективне болести.

Званични пандемијски сат креће да откуцава 31. децембра 2019, кад су здравствене власти у кинеском граду Вухану издале упозорење о низу случајева повезаних са мистериозним респираторним вирусом.

Али сада, 11 месеци касније, истраживачи су ретроактивно открили да је 39 људи из три америчке савезне државе већ било развило антитела вируса корона - две недеље пре него што је први пут скренута пажња на њега у Кини.

У САД, први случај Сарс-ЦоВ-2 није званично идентификован све до 21. јануара 2020. године.


Могуће да антитела су развили због других корона вируса

Међутим, студија је показала да постоје антитела корона вируса у 106 узорака крви од укупно 7.389 сакупљених из рутинских донација широм САД између 13. децембра 2019. и 17. јануара 2020. године.

Присуство антитела у крви неке особе значи да је она била изложена вирусу и да је њен имуни систем покренуо одбрамбену реакцију.

Од тих, 39 узорака из крви донираних у државама Калифорнији, Орегону и Вашингтону од 13. до 16. децембра садржало је антитела вируса корона.

Студија је пронашла и антитела у 67 узорака сакупљених почетком јануара у Конектикату, Ајови, Масачусетсу, Мичигену, Род Ајленду и Висконсину - пре широко распрострањених епидемија у тим државама.

Аутори верују да би нека антитела могла да буду производ реакција имуног система покренутих против других типова вируса корона који су већ били у оптицају у свету, али аутори кажу да велик број људи код којих су пронађена антитела у студији указује на то да су неки од њих врло вероватно у то време већ имали Ковид-19.

Истраживачи остају при томе да је широко распрострањено ширење заразе у САД мало вероватно пре краја фебруара, али како то мења оно што већ знамо о почетку пандемије?

Вероватно никад нећемо сазнати кад се појавила корона

Тачан тренутак кад се појавио вирус Сарс-ЦоВ-2 питање је на које можда никад нећемо моћи да дамо одговор.

Постоји неколико наговештаја да је вирус био у оптицају недељама, или чак можда месецима, пре него што је прва епидемија обзнањена у Вухану у децембру 2019. године.

Али истраживачи ЦДЦ-а кажу да је једно од ограничења њихове студије немогућност да се утврди да ли су људи били заражени у властитој земљи или на путовању.

Црвени крст, који је сакупио узорке коришћене у овој студији, рекао је да је само три одсто њихових донатора пријавило да је путовало у иностранство месец дана пре донације.

Од њих, само је пет одсто рекло да је њихова дестинација била Азија.

У мају су француски научници саопштили да је тест на узорцима показао да је пацијент лечен од онога што се сумњало да је упала плућа близу Париза 27. децембра заправо имао вирус корона.

У Италији има трагова да је корона била већ у децембру

Истраживачи су у неколико земаља такође пронашли вирус корона у отпадним водама сакупљеним недељама или месецима пре него што званично почиње пандемија.

У јуну су италијански научници саопштили да су отпадне воде из два града, Милана и Торина, садржале трагове вируса корона још 18. децембра, много пре првих потврђених случајева у земљи.

А једна студија у Шпанији је открила трагове вируса у отпадним водама сакупљеним средином јануара у Барселони, четрдесетак дана пре него што је откривени први локални случај.

Јавила су се и нова питања о тренутку кад је нови вирус корона стигао у Бразил.

Прва особа која је добила дијагнозу тамо, 26. фебруара, био је 61-огодишњи бизнисмен из Сао Паола који се вратио са путовања у Италију.

Италија је тада већ постала други епицентар пандемије.

Али тим истраживача са Федералног универзитета у Санта Катарини открио је вирус у отпадним водама чак 27. новембра 2019. године.

У Бразилу се корона појавила месец дана пре званичног случаја

Једна друга студија, коју је спровела Фондација Освалдо Круз, пријавила је најмање један случај Сарс-ЦоВ-2 у Бразилу месец дана пре појављивања првог званичног случаја, између 19. и 25. јануара.

Не зна се да ли је тај ранији случај био повезан са путовањем у иностранство.

И даље није јасно јесте како и када је вирус Сарс-ЦоВ-2 почео да заражава људе, нити са које је животиње вирус "скочио" на људско тело.

У почетку је велика пажња била посвећена пијаци у Вухану која је продавала живе и мртве дивље животиње, будући да велики број раних случајева може да се повеже са том локацијом, али истраживачи нису сигурни да ли се вирус прво појавио тамо или је само "искористио" услове на том месту да се рашири са човека на човека.

- Ако ме питате шта је већа могућност, рекао бих да ће вирус пре да потекне са пијаца које продају дивље животиње -каже за ББЦ Јуен Квок Јунг, микробиолог са Универзитета у Хонг Конгу.

Временски след појављивања вируса у самој Кини померен је уназад, што није неуобичајено кад се истражује појављивање болести која се шири брзо попут Ковида-19.

Претходна студија лекара у Вухану, објављена ове године у медицинском часопису Лансет, забележила је да је први познати случај Ковида-19 откривен 1. децембра 2019. године и није имао очигледну везу са пијацом.

Неки експерти тврде да вирус са потенцијалом да постане пандемија тешко може да путује светом неоткривен месецима.

Али да се недељама налазио у оптицају испод радара могло би већ да буде вероватније, нарочито током зиме на Северној хемисфери.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)