ПОСТОЈЕ САМО 4 БОЈЕ ПАСОША: Знате ли шта свака од њих значи? (ФОТО)

Novosti online

05. 12. 2020. у 22:26

У СВЕТУ постоје свега четири боје пасоша, црвена, плава, зелена и црна.

ПОСТОЈЕ САМО 4 БОЈЕ ПАСОША: Знате ли шта свака од њих значи? (ФОТО)

Фото: Depositphotos

Црвена је најчешћа. Какво је значење сваке од њих?

Црвена

Нијансе црвене боје су најчешће за пасош, а углавном их бирају земље које су биле комунистичке, или су то још. Црвену боју су изабрале земље попут Србије, Словеније, Кине, Русије, Летоније, Румуније, Пољске и Грузије.

С друге стране, црвене боје су и пасоши скоро свих чланица ЕУ, осим Хрватске.

Занимљиво је да су земље заинтересоване за придруживање Европској унији, попут Турске, Северне Македоније и Албаније, промениле боју својих пасоша у црвену.

Боливија, Колумбија, Еквадор и Перу су чланови Андске заједнице нација, и они такође имају пасоше тамноцрвене боје.

Фото: Depositphotos

Британски пасош

Плава

Плава боја представља "Нови свет" којем припада 15 карипских држава. Плаву боју пасоша користе и чланови трговинске уније Меркосур. Од чланица ове уније једино становници Венецуеле још имају црвене пасоше.

Фото: Depositphotos

Зелена

Зелене пасоше поседује становништво готово свих земаља у којима је ислам доминантна религија, јер се сматра да је зелена била омиљена боја пророка Мухамеда. Зелени пасош имају и државе Економске заједнице држава западне Африке, као што су Буркина Фасо, Нигерија, Нигер, Обала Слоноваче и Сенегал, пише Брајт сајд.

Црна

Црну боју користи свега неколико земаља. Од афричких земаља то су Боцвана, Замбија, Бурунди, Ангола, Чад, Конго и Малави, а осим њих, црну боју пасоша користи и Нови Зеланд, јер је у овој држави црна национална боја.

Фото: Depositphotos

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)