КИНЕЗИ УПАЛИЛИ ВЕШТАЧКО СУНЦЕ: Десет пута топлији од језгра наше звезде, прорадио је Токамак реактор! (ВИДЕО)

Новости онлине

04. 12. 2020. у 21:12

КИНЕЗИ УПАЛИЛИ ВЕШТАЧКО СУНЦЕ: Десет пута топлији од језгра наше звезде, прорадио је Токамак реактор! (ВИДЕО)

Фото: Депоситпхотос

ПЕКИНГ је први пут успешно прикључио свој нуклеарни фузиони реактор „вештачко сунце“, пише кинески „Пиплс дејли“. Дизајниран је да буде чисти извор енергије, као право Сунце.

Направљен да имитира природне реакције које се јављају на сунцу користећи гасове водоник и деутеријум као гориво, реактор „ХЛ-2М Токамак“ је највећи и најнапреднији експериментални уређај за нуклеарну фузију у Кини.

Налази се у југозападној провинцији Сечуан и завршен је крајем прошле године. Реактор се често назива „вештачким сунцем“ због огромне топлоте и снаге коју производи.

"ХЛ-2М Токамак" користи моћно магнетно поље за спајање вруће плазме и може да достигне температуре од преко 150 милиона степени Целзијуса, што је приближно десет пута топлије од Сунчевог језгра.

- Развој нуклеарне фузионе енергије није само начин за решавање кинеских стратешких енергетских потреба, већ има и велики значај за будући одрживи развој кинеске енергије и националне економије - објавио је „Пиплс дејли“.

Пројекат је део кинеског учешћа у Међународном термонуклеарном експерименталном реактору (ИТЕР) са седиштем у Француској.

ИТЕР је највећи светски пројекат нуклеарне фузије и кошта око 20 милијарди евра. Укључује 35 земаља и очекује се да буде завршен 2025. године.

youtube.com/watch?v=oGE9MmG4zhk&feature=emb_title&ab_channel=TechInsider

Кинески научници од 2006. године раде на развоју мањих верзија реактора нуклеарне фузије, укључујући „ХЛ-2М Токамак“.

Фузија се сматра светим гралом енергије и она покреће Сунце, али постизање фузије је изузетно тешко и изузетно скупо.

Искоришћавањем енергије произведене нуклеарном фузијом могуће је искористити готово неограничену чисту енергију. Истраживачи широм света деценијама покушавају да постигну тај циљ. Главно питање је проналазак приступачног начина задржавања вруће плазме у цевоводу у једном простору и одржавање стабилности довољне за појаву фузије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

plasma

04.12.2020. 21:20

Kao Srbinu, cast mi je da sam nekoliko puta recenzirao radove u kineskom casopisu Plasma Science and Technology koji se sada u engleskoj verziji stampa u Bristolu i najutjecajniji je kineski casopis. Dok se je stampao u Kini, vidio sam da Kineezi znaju vise o meni nego ja sam.