ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ НА ДНУ БАЛТИЧКОГ МОРА: Рониоци пронашли заборављену нацистичку тајну, мислили су да је стара писаћа машина (ФОТО)

Танјуг

03. 12. 2020. у 17:54

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ НА ДНУ БАЛТИЧКОГ МОРА: Рониоци пронашли заборављену нацистичку тајну, мислили су да је стара писаћа машина (ФОТО)

Фото: ЕПА

НЕМАЧКИ рониоци који чисте Балтичко море од одбачених рибарских мрежа наишли су у Заливу Гелтинг на ретку машину за дешифровање, "енигма", коју је нацистичка војска користила током Другог светског рата, а верује се да је избачена из потопљене подморнице.

Иако је на почетку мислио да је у питању писаћа машина уплетена у мрежу, подводни археолог Флоријан Хубер убрзо је схватио историјски значај проналаска.

- За последњих 20 година имао сам много узбудљивих и необичних проналазака, али никада нисам сањао да ћу једног дана пронаћи једну од легендарних "енигма" машина - рекао је Хубер.

Фото: ЕПА

Нацистичка војска користила је "енигму" како би слала и примала тајне поруке, али су британски криптографи провалили шифру, што је помогло савезницима да стекну предност у поморским борбама за контролу над Атлантиком.

Заслуге за то се приписују британском тиму предвођном Аланом Турингом који је радио у центру за разбијање кодова "Блечли парк".

Непосредно пре предаје Немачке у мају 1945, посаде око 50 подморница добиле су наређење да потопе своја пловила у Заливу Гелтинг у близини данске границе, да не би пала у руке савезницима, али и да униште машине за шифровање.

Фото: ЕПА

Хубер каже да се верује да је "енигма" коју су пронашли рониоци из тог времена. "Енигма" која изгледа као писаћа машина, састојала се од тастатуре и точкова који су шифровали поруке.

Иако је произведено николико стотина хиљада таквих машина, познато је да постоји само неколико стотина, које се на аукцијама продају за десетине хиљада евра.

Машина која је управо пронађена биће предата археолошком музеју у Шлезингу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)