У БАКУУ ПРОГОВОРИЛИ О ПРЕМИНУЛИМА: Објављени подаци Министарства одбране Азерјбејџана о погинулим војницима на фронту

Novosti online

03. 12. 2020. у 17:28

У БАКУУ ПРОГОВОРИЛИ О ПРЕМИНУЛИМА: Објављени подаци Министарства одбране Азерјбејџана о погинулим војницима на фронту

Фото: Архива Новости

АЗЕРБЕЈЏАН је по први пут објавио службене податке о броју погинулих својих војника у Нагорно Карабаху. Министарство одбране Азербејџана тврди да је погинуло 2783 азербејџанских војника и официра. Рањено је и налази се на лечењу 1.245 војника док се више од сто води као нестало.

Министарство одбране Азербејџана обећава да ће објавити спискове са личним подацима погинулих.

Јермени тврде да је погинуо и велики број турских плаћеника које су довезли из Сирије. Колико је погинуло плаћеника за сада службено није објављено и највероватније никада неће бити обелодањено. Азербејџан и Турска упорно понављају да на њиховој страни фронта није било плаћеника. У Бакуу оптужују Јермене да су они довозили људе из разних земаља света који су ратовали у Карабаху. У Јеревану објашњавају да то нису плаћеници већ јерменски патриоти добровољци.

Јермени су већ 17 новембра саопштили да им је погинуло 2425. То је потврдио министар здравља Јерменије Арсен Торосјан тврдећи да се та бројка односи на тела погинулих војника који су прошли судско - медицинску експертизу. Још око 250 тела погинулих војника нису била идентификована.

Рат између Јермена и Азербејџанаца почео је 27 септембра 2020. Да подсетимо уз посердовање председника Русије Владимира Путина председник Азербејџана Иљхам Алијев и јерменски премијер Никола Пашињан потписали су договор о миру којим је Азербејџан вратио седам области које су Јермени освојили у рату у периоду пд 1992 до 1994. Захваљујући Путиновом посредовању заустављено је крвопролиће а Јермени су ипак сачували територије које су им припадале до рата 1992-1994.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

03.12.2020. 18:46

Dok je rat trajao, taj broj su desetostruko smanjivali, a sada ga desetostruko povećavaju. Lažu kad zinu i za sva zla koja oni čine optužuju Jermene. Isto kao Turci i sva zapadna propagandna mašinerija.