ОДМАХ НАПУСТИТЕ КАРАБАХ! Русија, Француска и Америка се обратиле страним плаћеницима на Кавказу

Новости онлајн

03. 12. 2020. у 16:55

ОДМАХ НАПУСТИТЕ КАРАБАХ! Русија, Француска и Америка се обратиле страним плаћеницима на Кавказу

Фото: ЕПА

МИНИСТРИ спољних послова земаља копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а (Русија, Француска и Сједињене Америчке Државе) позвали су стране плаћенике да одмах напусте Нагорно-Карабах, а Баку и Јереван да допринесу њиховом одласку.

- Земље копредседавајуће Минске групе ОЕБС-а позивају Јерменију и Азербејџан да наставе да у потпуности поштују своје обавезе према споразуму од 9. новембра у Нагорно-Карабаху и суседним регионима, као и претходне обавезе о прекиду ватре... Такође позивају све стране плаћенике да у потпуности и одмах напусте регион, а све стране – да допринесу њиховом одласку - наводи се у изјави коју је објавила прес служба ОЕБС-а.

Министри трију земаља такође су позвали међународну заједницу, укључујући Међународни Црвени крст и Уједињене нације, да координисано предузму конкретне кораке за побољшање хуманитарне ситуације у Нагорно-Карабаху и околним територијама.

​Крајем септембра обновљена су борбена дејства у Нагорно-Карабаху, која су била наставак дуготрајног сукоба и довела до жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, али је успешан био тек трипартитни споразум постигнут у ноћи са 9. на 10. новембар.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је у Баку такође предао и Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)