ПУТИН НАРЕДИО МАСОВНУ ВАКЦИНАЦИЈУ: Пријаве електронским путем, ево када почиње и ко је први на списку!

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

03. 12. 2020. у 12:50

ПУТИН НАРЕДИО МАСОВНУ ВАКЦИНАЦИЈУ: Пријаве електронским путем, ево када почиње и ко је први на списку!

Фото: Танјуг

ВЕЋ четвртог децембра грађани Москве ће моћи електронски да се пријављују да добију вакцину Спутник V, а наредног дана ће моћи да је приме.

У Москви петог децембра почиње масовна вакцинација против короне а приоритет ће имати запослени у образовању, здравству и социјалним службама. Вакцинација је бесплатна и добровољна па се грађани већ четвртог децембра могу пријављивати електронским путем.

Градоначенлник Москве Сергеј Собјањин је објаснио да ће се број места на којима ће се цепити градани повећавати у складу са растом производње вакцине Спутник-V.

Кад је председник Путин дао задатак потпредседници владе РФ Татјани Голиковој казао је да се грађанима мора објаснити да је вакцинација сасвим добровољна и никога не намеравају да присиљавају.

Очекује се да ће значајан раст производње вакцине бити почетком идуће године а потпредседница владе Татјана Голикова верује да ће се већ у априлу достићи производња од пет, шест милиона доза месечно.

То су количине које су потребне Русији да вакцинише своје грађане а, као што је познато, председник Путин нуди свим земљама које желе да им помогне да они код себе организују производњу.

Уговор за велику производњу потписан је са индијским фармацетским компанијама. Мађари такође желе да почну да производе руску вакцину. Председник Казахастана Касим Токајев изјавио је да ће његова земља у ближој будућности изградити по руској технологији фабрику за производњу вакцине Спутник-V, која ће задовољавати домаће потребе као и бивше совјетске републике у Азији.

За сада Русија има регистроване две вакцине.

Прву је направио и затим регистровао Центар "Николаја Гамалеја" у Москви а другу је направио "Вектор" из Новосибирска.

Сада се ради на испитивањима и треће вакцине коју је направио московски центар "Чумакова".

Ове две последње вакцине ће моћи да добијају и старији људи од 65 година.

Како је саопштио министар одбране Сергеј Шојгу масовна вакцинација је почела у војним јединицама.

У Русији не скривају да се број заражених од короне повећава, па је зато како каже Путинов портпарол Дмитриј Песков апсолутни приоритет повећање произвидње цепива како би га могли добити сви који то желе.

Нико не очекује да ће сви грађани Русије хтети да се вакцинишу али то и није битно јер је довољно да се вакцинише више од половине што би се аутоматски одразило на пад броја заражених.

Министар здравља Русије Михаил Мурашко тврди да је до сада "Спутником-V" вакцниисано око сто хиљада грађана Русије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)