ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ: Америка формира Атлантску флоту за супротстављање Русији

Novosti online

03. 12. 2020. у 12:15

ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈЕМ: Америка формира Атлантску флоту за супротстављање Русији

Фото: ЕПА

САД ће преименовати Команду америчке флоте у америчку Атлантску флоту, коју ће преусмерити на решавање задатака повезаних са супротстављањем Војно-поморској флоти Русије у региону, саопштио је секретар америчке Ратне морнарице Кенет Брејтвејт.

- Како би се изборили са јединственим изазовима који се јављају на атлантској позорници војних дејстава, преименоваћемо Команду флоте у америчку Атлантску флоту и преусмерићемо наше поморске снаге у том важном региону на њихов почетни задатак – контролисање поморских путева приступа територији САД и наших савезника - рекао је Брејтвејт.

Према његовим речима, „Атлантска флота ће се супротставити Војно-поморској флоти Русије која поново делује одлучно и распоређује своје снаге ближе и ближе источној обали САД“.

Атлантска флота САД је првобитно формирана 1906. године, али је 2006. реорганизован у Команду флоте САД.

Руски војни експерт Иља Крамник подсећа да је Атлантска флота у време Хладног рата била најзначајнија за Америку, а након тога је тежиште померено на Тихи океан, пише „Взгљад“.

- Преименовање, односно обнављање права Атлантске флоте, означава да, с обзиром на погоршање односа са Русијом, САД почињу да придају све већи значај Атлантику - сматра експерт.

Крамник прогнозира повећану активност и концентрацију америчких снага у региону, сада не ради рутинских вежби чиме су се углавном бавили последњих година, него са циљем „практичне конфронтације са Русијом и њеном флотом“.

Подсетимо, амерички разарач „Џон Мекејн“ недавно је упловио у територијалне воде Русије, прешавши два километра преко граничне линије у подручју залива Петар Велики. Руски политичари и експерти бурно су реаговали на вест, оценивши тај корак као безобразлук и провокацију.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)