ОСТАЈУ ДВЕ ВЕЋЕ БАЗЕ: Пентагон одобрио планове за повлачење трупа из Авганистана

Танјуг

03. 12. 2020. у 00:33

ОСТАЈУ ДВЕ ВЕЋЕ БАЗЕ: Пентагон одобрио планове за повлачење трупа из Авганистана

Фото: Танјуг/АП

ПЕНТАГОН је одобрио планове за повлачење трупа из Авганистана које ће и даље задржати две веће базе у земљи, потврдио је командант Генералштаба америчке војске генерал Марк Мајли.

Командант Генералштаба америчке војске је саопштио да ће поред две веће базе САД сачувати и неколико сателитских база. Он, међутим, није прецизирао које ће базе бити затворене, преноси Ројтерс.

Мајли је такође рекао да ће америчка војска наставити своје две основне мисије - да пружа помоћ авганистанским безбедносним снагама које се боре против талибана и да спроводи противтерористичке операције против милитаната Исламске државе и Ал Каиде.

Генерал је одбио да спекулише о одлукама које би новоизабрани председник САД могао да донесе.

Све што буде уследило након тога биће одлука нове администрације, рекао је Мајли.

Одлазећи амерички председник Доналд Трамп је прошлог месеца донео одлуку да број трупа у Авганистану буде смањен са око 4.500 на 2.500 до 15. јануара наредне године.

Влада Авганистана и представници покрета талибана постигли су данас прелиминарни договор да се наставе мировни преговори, што је први документ који су две сукобљене стране потписале од избијања грађанског рата пре 19 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)