МАНИЈАК СА ВОЛГЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ УБИО НАЈМАЊЕ 24 ПЕНЗИОНЕРКЕ: Детаљи хапшења најгорег масовног убице у Русији

Б. Влаховић - дописник из Москве

03. 12. 2020. у 08:40

МАНИЈАК СА ВОЛГЕ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ УБИО НАЈМАЊЕ 24 ПЕНЗИОНЕРКЕ: Детаљи хапшења најгорег масовног убице у Русији

Фото полицијски снимак

ПОЛИЦИЈА Татарстана успела је да ухвати у Казању Радика Тагирова (38), масовног убицу који је током две године, 2011. и 2012. убио, најчешће дављењем, око 30 старијих жена.

Тагиров је по струци бравар, а истрага наводи да се он скривао осам година и да је за њим већ била расписана потерница и награда од три милиона рубаља, око 40.000 долара, ономе ко им да информацију која би помогла полицији да га ухвати. Наводно је истрази помогла особа из Москве која је дала информацију да ухапсе опасног убицу.

После хапшења Тагиров је већ током првог испитивања признао своја злодела. Полиција је већ имала многобројне ДНК узорке са места злочина и све анализе и поређења су показала да је Тагиров убијао старице.

Сада тек треба да се утврди је ли он убио 24 или 32 особе. Жртве је бирао међу пензионеркама, женама у добу од 75 до 90 година које су живеле у великим зградама. Неке од њих је заустављао на улици и нудио им помоћ да донесе до стана тешке торбе. У другим случајевима је звонио на врата и представљао се као службеник социјалних или комуналних служби. А кад би га пустиле у стан и започеле разговор манијак их је гушио са нечим што би нашао у стану. После убиства сипао би на под средства за чишћење како би замео своје трагове да га пси трагачи не пронађу.

Прва убиство је починио у Казању у пролеће 2011. године када је задавио 85- годишњу пензионерку. Затим је нападао пензионерке и у другим градовима па се после пребацио на жртве и у другим републикама. Последња његова жртва је била у Башкирији.

Најближи хватању Тагиров је био у септембру 2011. у граду Волжск у републици Мари Ел, где је починио злочин задавивши једну пензионерку гајтаном од пегле. И кад је почео да претреса стан, на вратима се појавио син убијене пензионерке. Убица је тада успео да отвори прозор, искочи и побегне.

Једна жена је 2011. године некако успела да преживи, али је била слепа и није могла да опише нападача.

Светски медији о Радику Тагирову извештавају као "манијаку са Волге" јер је своје злочине починио у неколико региона који се наслањају на Волгу, најдужу европску реку. Убиства су се догодила у најмање 12 градова. А у Русији, када су Тагирова прозвали "манијак из Поволожја", што је округ у југоисточном делу земље, он се пребацио у друге републике.

У затвору Тагиров је казао истражним органима да је лишавао живота старице јер није имао пара за храну па их је убијао и пљачкао.

Испоставило се да је Радик Тагиров 2009. године већ био у затвору због крађе и превоза оружја. А после 2017. године запослио се као бравар и последњих година је живео у Казању са невенчаном женом са којом је имао сина.

Радикове комшије нису посумњале у њега јер се понаша "нормално" као прави породични човек, па је његово хапшење шокирало станаре који су га свакодневно виђали.

Сада га чека доживотна робија. 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)