ДА СЕ НЕ БИ ЗАРАЗИЛИ ДОДИРОМ: Европљани окрећу леђа кешу у страху од короне

tanjug

02. 12. 2020. у 20:31

ДА СЕ НЕ БИ ЗАРАЗИЛИ ДОДИРОМ: Европљани окрећу леђа кешу у страху од короне

Фото: Depositphotos

ПОТРОШАЧИ у еврозони више плаћају картицама него готовином од почетка пандемије коронавируса и намеравају да наставе с том праксом, показује данас објављено истраживање Европске централне банке (ЕЦБ).

Пандемија је убрзала постојећи, мада постепени, тренд напуштање готовине, при чему све популарнији постају нови начини бесконтактног плаћања картицама, телефонима, па и сатовима.

Око 40 посто испитаника, од 17.779 учесника у анкети ЕЦБ-а спроведној у јулу, изјавило је да од почетка пандемије мање користе готовину, а 87 посто њих намерава да задржи ту навику и када се пандемија заврши.

Као најчешћи разлог за то наводе олакшано електронско плаћање у малопродаји и страх од заразе у додиру са физичким новчаницама.

Од могуће заразе вирусом Ковид путем новчаница највише страхују испитаници из Шпаније и Португалије, док тај ризик најмање брине Естонце, Аустријанце и Словенце.

ЕЦБ је истовремено објавила и резултате истраживања о платним навикама пунолетних грађана еврозоне у 2019, који показују се они све више окрећу употреби картица за плаћања у малопродаји, иако је готовина и даље била најчешће коришћено средство плаћања на крају прошле године.

Према овој студији, пунолетни грађани у еврозони користили су лани готовину за 73 посто плаћања у трговинама на мало, при чему је удео кеша у укупној вредности извршених плаћања износио 48 процената. У претходној студији ЕЦБ, спроведеној 2016. године, готовина је коришћена за 79 одсто тих плаћања (54% у вредносном смислу).

Употреба картица за плаћања у малопродаји порасла је током три године за пет процентних поена , са 19 на 24 посто.

Готово четири од десет трансакција картицама (38%) у малопродаји обављено је 2019. бесконтактном технологијом, при чему постоје знатне разлике међу земљама еврозоне, што је можда последица резултат неуједначене динамике увођења бесконтактних картица и терминала.

Онлајн куповине су потрошачи у еврозони углавном плаћали картицама (49% трансакција), а једна од четири трансакције на мрежи извршена је коришћењем сервиса (решења) за е-плаћања. Четири од десет рачуна плаћано је дебитним, два од дест кредитним картицама.

Удео бесконтактних у укупним картичним плаћањима био је највећи у Словачкој (77% свих бесконтаних картичних плаћања), а следи Грчка (73%).

С друге стране најмањи удео бесконтактних у укупним картичним плаћањима био је у Белгији (16%).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)