ХИТАН САСТАНАК НАЈВИШИХ ВЛАСТИ ИРАНА: Послата претећа порука непријатељима моћне Исламске Републике

Novosti online

02. 12. 2020. у 16:04

ХИТАН САСТАНАК НАЈВИШИХ ВЛАСТИ ИРАНА: Послата претећа порука непријатељима моћне Исламске Републике

Фото: ЕПА

ТЕХЕРАН је престао да се придржава одредби нуклеарног споразума из 2015. године у мају 2019. године због повлачења САД-а из споразума и увођења санкција Ирану.

Иран је нагласио да, будући да преостали потписници нису успели да га заштите од америчких санкција, више није дужан да се придржава споразума.

Надпарламетнатно тело Ирана, Савет старатеља, одобрило је предлог закона о ревитализацији нуклеарних активности, које је претходно усвојио државни парламент, известила је новинска агенција Фарс.

Нови закон налаже заустављање примене Додатног протокола Споразума о заштитним мерама Уговора о неширењу оружја, и на тај начин обуставља рад надзора које спороводи Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Усвојени закон ће, како се извештава, бити послат иранској влади на даљу примену.

Према новом закону, ако санкције против Ирана не буду укинуте у року од два месеца, земља ће напустити већину ограничења која су наметнута Заједничким свеобухватним планом деловања (ЈЦПОА), познатим и као ирански нуклеарни споразум. Иран ће такође престати да дозвољава  присуство надзорних одбора ИАЕА на својим нуклеарним локацијама.

Законодавци су у најпре разматрали једномесечни рок за укидање санкција, али су га продужили након приговора Савета - моћног тела са 12 чланова које утврђује да ли усвојени закони у складу са уставом.

Ирански председник Хасан Рохани, међутим, критиковао је закон, истичући да би то наштетило спољним интересима Ирана. 

- Влада се не слаже са овим планом. Верујемо да ће наштетити дипломатским активностима - рекао је Рохани.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)