РУСИ СВЕ ЈАЧИ: Америчка флота биће инфериорнија од руске, сматра експерт

Novosti online

02. 12. 2020. у 10:52

ЗАХВАЉУЈУЋИ модернизацији руске морнарице, америчка флота биће инфериорнија од руске, сматра руски војни експерт Сергеј Простаков.

РУСИ СВЕ ЈАЧИ: Америчка флота биће инфериорнија од руске, сматра експерт

Фото: ЕПА

У новембру је брод Пацифичке флоте Русије "Адмирал Виноградов" зауставио кршење државне границе Русије од стране разарача америчке ратне морнарице.

- Инциденти хладног рата уче нас да у оваквим ситуацијама формална снага бродова није апсолутно одлучујућа. Велики противподморнички брод „Адмирал Виноградов“ ни по чему није инфериорнији од америчког разарача, а за судар на тако блиској удаљености његово наоружање ни по чему није инфериорно од „Џона Мекејна“. Сва снага америчког брода може се манифестовати у борби на много већим удаљеностима, где његова радарска опрема и ракетно наоружање изгледају као озбиљна претња многим противницима - објаснио је Сергеј Простаков.

Ипак, приметио је војни стручњак, не треба заборавити на текуће трендове у руском наоружању. На пример, бродови Тихоокеанске флоте сада су опремљени ракетним системима ,,Калибр" и ,,Уран", а најављени планови укључују и хиперсоничне крстареће ракете ,,Циркон".

- Ипак, ово је само перспектива коју Пентагон свим снагама покушава да спречи. Провокације попут оних са разарачем ,,Џон Мекејн" не само да тестирају способности руске одбране, већ их и убеђују да повећају амерички војни буџет с обзиром на све већу напетост - закључио је Сергеј Простаков за ФАН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)