ЗАБРАНА ПУТОВАЊА У САД ОСТАЈЕ НА СНАЗИ: Трудо не жели да ризикује и олакша мере на граници

Тањуг

02. 12. 2020. у 00:19

ЗАБРАНА ПУТОВАЊА У САД ОСТАЈЕ НА СНАЗИ: Трудо не жели да ризикује и олакша мере на граници

Фото: Тањуг/АП

КАНАДСКИ премијер Џастин Трудо рекао је данас да остаје на снази забрана путовања између САД и Канаде, у оба смера, изузев у битним случајевима, и тако ће остати док се ситуација са корона вирусом "драстично не поправи у целом свету".

Канада и САД имају лимитиране преласке граница још од марта, а одлуку да продуже овакве мере договарају из месеца у месец.

- Док се Ковид-19 не стави под контролу у свету, нећемо да олакшавамо мере на граници - рекао је Трудо за канадски јавни сервис, а пренео АП.

Он је додао да Канада има срећу да трговина није заустављена.

- Невероватно смо срећни што трговина најосновнијим животним намирницама, пољопривредним и фармацеутским производима није стала, него се одвија у оба правца. Али, људи не путују, сматрам да је то врло битна ствар - навео је Трудо.

Канадски премијер је рекао да је очигледно да изабрани председник САД Џо Бајден има другачији приступ пандемији него Доналд Трамп, али да је ситуација у Америци озбиљна и да ће бити потребно време да се то промени.

До пандемије, дневно је границу прелазило око 400.000 људи, а 75 одсто извоза Канаде иде управо у САД.

Трудио је био на удару опозиције, која тврди да Канађани неће бити међу првим нацијама које ће добити вакцину против короне, већ ће се прво вакцинисати становници земаља у којима су направљене.

Међутим, Трудо је данас изјавио да је Канада била међу првима која је од Модерне наручила вакцину.

- Имамо гаранције да ће прве испоруке које Модерна буде слала у свет доћи код нас, уколико вакцину одобри регулаторно тело - открио је Трудо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)