ОСТАВЉА ПОСЛЕДИЦЕ: Британски научници истраживали 10 људи који су прележали корону, дошли до шокантног резултата

Novosti online

01. 12. 2020. у 08:42

ОСТАВЉА ПОСЛЕДИЦЕ: Британски научници истраживали 10 људи који су прележали корону, дошли до шокантног резултата

Фото: Depositphotos

НОВО британско истраживање сугерише да ЦОВИД-19 може узроковати плућне абнормалности које се могу открити и више од три месеца након што су пацијенти заражени, пише Би-Би-Си.

У истраживању спроведеном на десет пацијената на Оxфордском универзитету коришћена је нова техника скенирања како би се идентифицирала оштећења која нису регистрована обичним скенирањем.

Ова техника укључује кориштење плина назива ксенон током магнетне резонанце како би се створила слика оштећења плућа. Тачније, пацијенти удишу гас током претраге.

Професор Фергус Глеесон, који води истраживање, испробао је своју технику скенирања на десет пацијената старих између 19 и 69 година.

Осам испитаника је имало проблеме са кратким дахом и умором три месеца након што су преболeли корона вирус. Ниједан од њих није требао користити инхалатор, а обични снимци нису регистровали компликације на плућима.

С друге стране, Глессонова скенирања на истих осам испитаника су показала знакове оштећења плућа, тј. оне делове плућа из којих ваздух отежано иде у крв.

Резултати су навели професора Глеесона да планира испитивање до 100 људи како би утврдио да ли иста оштећења имају и они који нису примљени у болницу и нису патили од тако озбиљних симптома. Циљ је открити да ли долази до оштећења плућа и, ако долази, да ли је трајно или се с временом решава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)