ИТАЛИЈА ЈЕ У "ЦРВЕНОМ" ЗБОГ КОРОНЕ: Систем се распада, а огромну улогу у томе има мафија

Novosti online

30. 11. 2020. у 18:01

ИТАЛИЈА ЈЕ У ЦРВЕНОМ ЗБОГ КОРОНЕ: Систем се распада, а огромну улогу у томе има мафија

Фото: ЕПА

ИТАЛИЈА је прва земља на западу која је била "разбијена" пандемијом и постала глобални епицентар борбе против вируса. Ова земља је тренутно осма у свету по броју оболелих и друга у Европи која је прешла 50.000 смртних случајева

У болници "Гранде Оспендале Метрополитано" у италијанском региону Калабрија крило намењено ковид пацијентима је попуњено. Ова регија на југу земље брзо је проглашена "црвеном зоном" почетком новембра.

- Други талас је погодио толико јаче него први. Немамо довољно особља, а ови који су ту раде и по неколико смена више - каже лекар Демтрио Лабате за БиБиСи.

Дикректор болнице Лоле Фантоци каже да се "боре као лавови"

- Овај талас је био на видику јер смо се осетили слободним током лета када је број случајева био мали и људи су долазили и одлазили из Калабрије - рекао је он.

Италија је прва земља на западу која је била "разбијена" пандемијом и постала глобални епицентар борбе против вируса. Ова земља је тренутно осма у свету по броју оболелих и друга у Европи која је прешла 50.000 смртних случајева.

У јулу, када су се дневне инфекције смањиле на нешто више од 100, људи су се растеретили, а Италија је отворила врата туристима, те су рестрикције укинуте. То сада односи свој данак, а стопа смртности је поново међу највишима у Европи. Међутим, за разлику од марта, када се епидемија стационирала посебно у богатој Ломбардији, други талас хара истим темпом и југом земље.

Поменута Калабрија је иначе најсиромашнија италијанска регија, уједно и једна од најсиромашнијих на западу Европе. И док је стопа заразе, као и људи на интензивној нези мања него на северу Италије, њен крхки здравствени систем пуца.

Зашто је југ тако погођен?

Како наводи БиБиСи, Калабрија иза себе има деценије политички лошег управљања и пљачке од стране мафије Ндрангета, која се инфилтрирала и у здравствени систем.

Криминалне групе су одузеле ресурсе и нагомилале велике дугове, што је довело до затварања чак 18 јавних болница и знатно смањеног броја кревета у болницама и особља.

Пре само неколико дана ухапшен је водећи локални политичар, оптужен за прање новца преко апотека под контролом Ндрангете у замену за подршку мафије.

И два комесара за здравство у региону отпуштена су протеклих месец дана. Један је отпуштен након што је рекао за заштитне маске да су бескорисне, те да се вирус може пренети једино пољубац од 15 минута.

- Калабрија се нашла без одговарајућих болница које би испуниле чак и минималне захтеве за корона вирусом. Тако да је читав систем пропао - рекао је Санто Ђофри, гинеколог који је као шеф локалне здравтсвене власти открио превару пре пет година, али каже да су га власти ућуткале.

Ванредна ситуација сакати економију Калабрије. Ознака "црвена зона" други пут ове године затвара фирме.

Дупла пандемија

У ресторану Филипа Коглиандра столице су наслагане на празним столовима испод стаклених лустера, а у кухињи је тихо.

- Ресторан је попут оркестра. И веома је тешко видети га без звука - каже он кроз сузе.

За награђиваног кувара, ситуација га подсећа на ону од пре 12 година када је одбио да плати изнуду Ндрангете, а мафијашке шретње одвраћале су купце. Он је тада изградио свој пут и каже да то може поново.

- Ндрангета и ковид су две пандемије. Уништићемо вирус вакцином, али борба против мафије трајаће дуже - каже он.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)