ТУРСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВУ БИТКУ: Експерт открио Ердоганове планове

Novosti online

29. 11. 2020. у 17:13

ТУРСКА СЕ СПРЕМА ЗА НОВУ БИТКУ: Експерт открио Ердоганове планове

Фото: Presidential Press Service via AP/Депоситпхотос

СИРИЈСКИ стручњак за оружане групе Омар Рахмон рекао је у интервјуу протеклог викенда да је недавно повлачење са неких осматрачница на северу Сирије у Турској како би се припремиле за нову битку са Сиријском арапском војском (САА).

Рахмон је током интервјуа за Спутњик објаснио да се Турска, након дужег одлагања, нагло обавезала на оно што је потписала Московским споразумом у марту 2019. године, пошто је повукла све своје осматрачнице опкољене сиријском војском у областима које је САА ослободила током недавне војне операције у провинцији Идлиб крајем 2019. и почетком ове године 2020. 

Стручњак је рекао да ко познаје Турску и њен начин размишљања и шта су она и оружане групе урадиле на северу Сирије, сигуран је да ће повући са ових простора, не у складу са споразумима које су потписали у Москви, Астани и Сочију, али с циљем евакуације подручја са опкољених турских пунктова на које би сиријска војска касније могла да врши притисак у случају да Анкара одлучи да покрене нову битку на северу.

Нагласио је, да су се у последње време виделе две ствари, а то су повлачење контролних пунктова од стране Турске и њихово премештање у Џабал ал Завију, коју контролише са терористима. Друга ствар је увођење нове војне опреме и машина са илегалног прелаза (Кафр Лоусен), који контролишу организација Нусра Фронт и Фаилак Ал-Схам, која је повезана са турском војском у Идлибу. 

Рахмон је рекао да „сви ови потези потврђују да се Турска није повукла са ових тачака у складу са споразумима, већ с циљем рашчишћавања арене и стварања простора за нову битку која се за њу припрема у пост-америчкој држави Џоа Бајдена, који ће пружити подршку терористичком фронту Ал-Нусра и остатку наоружаних група повезаних с њим преко Турске. 

Анкара је недавно донела одлуку о повлачењу из већине својих контролних пунктова под опсадом сиријских владиних снага на простору Хаме и Идлиба у неколико фаза, пошто је обавестила руску страну и координирала са њом, те радила на припреми подручја у граду Кафин у јужном селу Идлиба, које има стратешки географски положај са погледом на подручја у Џабал Ал-Завииа све до равнице Ал-Гхаб, с циљем успостављања нових контролних пунктова у њему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)