СКОВАН ПЛАН ЗА ОСВЕТУ ФАХРИЗАДЕА? Ирански парламент иза затворених врата, после седнице упућена претња непријатељима

Танјуг

29. 11. 2020. у 12:56

СКОВАН ПЛАН ЗА ОСВЕТУ ФАХРИЗАДЕА? Ирански парламент иза затворених врата, после седнице упућена претња непријатељима

Фото: ЕПА

ПОВОДОМ убиства научника Мохсена Фахризадеха данас је на седници затвореној за јавност заседао ирански парламент.

Након седнице, представник парламента је је изјавио да "непријатељи Ирана морају да зажале што су ликвидирали Фахризадеха", нуклеарног научника и "оца" тајног иранског програма нуклеарног наоружања.

- Наши непријатељи криминалци зажалиће јер ће се суочити са снажном реакцијом - поручио је Мохамед Бакир Галибаф, представник иранског парламента у изјави на државној телевизији

Истовремено, утицајни, конзервативни ирански лист Кајхан сугерисао је у свом данашњем броју, у рубрици "мишљења", да би Иран требало да нападне израелски лучки град Хаифу уколико се утврди да је Израел одговоран за прекјучерашње убиство Фахризадеха.

Иако Кајхан није високотиражни ирански дневник, сматра се утицајним јер је лично врховни верски вођа Ирана ајатола Али Хамнеи поставио свог некадашњег саветника Хоесина Шаријатмадарија на место главног и одговорног уредника.

Овај лист се већ дуже време залаже за агресивну одмазду Ирана за све нападе на иранске циљеве, али је данас отишао један корак даље, залажући се за напад који би "проузроковао велики број људских жртава" и уништавање инфраструктуре у израелском лучком граду Хаифи, пренео је АП.

Ирански аналитичар Садолех Зареиј оценио је да претходни ирански одговори на ваздушне ударе по положајима Револуционарне гарде Ирана у Сирији, нису забринули Израел, али би напад на Хаифу, уз велики број људских жртава, свакако изазвао забринутост јер ни САД, ни Израел нису спремни за рат.

Он сматра да би напад на Хаифу морао бити већи од иранског ракетног, балистичког напада на америчке војне положаје у Ираку изведене након ликвидације дроном генерала Револуционарне гарде Ирана Касима Солејманија прошлог јануара.

Нападима на Хаифу већ су претили и Иран, и проирански, шиитски покрет Хезболах из Либана, па је тако лидер Хезболаха Хасан Насралах недавно предложио извођење напада на складишта високо експлозивног амонијум нитрата у луци Хаифа, исте супстанце која је изазвала разорну експлозију у складишту Бејрутске луке прошлог августа, у којој је погинуло 193 људи, а рањено још 6.500.

Из Израела, који се сумњичи за сва убиства иранских нуклеарних научника у протеклој деценији, за сада нема коментара на убиство Мохсена Фахризадеха, пре два дана недалеко од Техерана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)