ЕРДОГАН УПОЗОРИО СВЕТ: Постоји болест која се брже шири од короне

Novosti online

28. 11. 2020. у 15:57

ЕРДОГАН УПОЗОРИО СВЕТ: Постоји болест која се брже шири од короне

Фото: Presidential Press Service via AP, Pool/ЕПА

ПРЕДСЕДНИК Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган упозорио је на растућу исламофобију на Западу и поручио да вређање других људи и њихових веровања немају везе са слободама, јавља Анадолу Агенција.

Ердоган се преко видео-линка обратио учесницима 23. годишњег конгреса Муслиманске америчке заједнице (МАС) и захвалио организаторима који су успели наћи начина да се окупе на виртуелној платформи када већ услови пандемије КОВИД-19 не дозвољавају традиционална окупљања.

- Свесни смо да између срца не могу бити границе. Удаљеност је наважна за оне чија срца су уједињена - казао је Ердоган.

Ердоган је упозорио на проблем растуће исламофобије на Западу и навео "пример Француске у којој се под плаштом слободе говора вређа Посланик Мухаммед".

- Вређање нечијих светиња је далеко од слободе. Мишљење је једно, а вређање нешто друго - казао је Ердоган.

Истичући како је идеолошки фанатизам узео маха, Ердоган је казао да они који игноришу нападе на џамије и охрабрују вређање муслиманског пророка Мухамеда, уствари прикривају властити фашизам.

Турски председник Ердоган је даље казао да је исламофобија болест која се шири брже од коронавируса.

- Културални расизам, дискриминација и нетолеранција су досегли размере да више не могу сакрити и у земљама које су годинама важиле за колевке демокрације - казао је Ердоган.

Ердоган тврди да су исламофобија и ксенофобија постали тренд који руководи државним политикама и отежава свакодневни живот људи.

Додао је да је маргинализација муслимана на бази њихових веровања, језика, имена и начина облачења постала уобичајена пракса у многим земљама.

Турски председник Ердоган и овом приликом је казао да се Турска одлучно супротставља свим облицима сукоба на етничким или верским основама и да је увек спремна одговорити на нападе на њене свете вредности.

- Настојимо водити умерену, поштену и самоуверену политику која је пример цијелом човечанству, а посебно у контексту религијских слобода. Не мешамо се у туђа вјеровања или начин живота и гарантујемо слободу практиковања вере свим нашим грађанима - казао је Ердоган.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Equalizer 3

28.11.2020. 17:31

Gospodine predsednice prvo povucite priznanje Kosova tj srpske pokraine, vratite aja sofiju hrišćanima kao i sve druge hriscanske bogomolje, omogucite kurdima da imaju svoju drzavu pokazite evropljanima po tome da ste veliki, pa onda kritikujte druge!

Denis

28.11.2020. 19:00

A pretvaranje Aja Sofije u džamiju je poštovanje drugih vera, tolerancija, ljudska prava i demokratija ? Samo su upoznali vaše licemerje i ovi na zapadu, a mi na istoku Evrope smo navikli kroz vekove.

buki

28.11.2020. 20:26

Reče onaj koji je juče crkvu pretvorio u džamiju, koji ne priznaje turski genocid nad Jermenima, koji je inicirao i pomogao azerbejdžanskim muslimanima da nastave genocid davno započet, koji u Siriji ubija legalnu vojsku, a uz to krade naftu, šumu i prugu, koji preti Grčkoj, Kipru, naoružava islamske glavoseče i naseljava ih na imanja proteranih Jermena.

Aca

28.11.2020. 21:30

Vidimo gospodo kako vas uci Muhamed sa tudje svetinje pretvarati u Dzamije, ko ste vi da to radite ko? Koga vi postujete? Vratite Aja Sofiju i jos pravoslavnih crkvi pravoslavlju, zato prestanite druge da optuzujete krenite od vas samih i vase vere, ispravite vase greske tek onda imate pravo da kritikuje te druge.