НОВО ИЖИВЉАВАЊЕ: Војник Азербејџана развија заставу пред уништеном хришћанском црквом (ВИДЕО)

Novosti online

27. 11. 2020. у 22:07

НОВО ИЖИВЉАВАЊЕ: Војник Азербејџана развија заставу пред уништеном хришћанском црквом (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ПРЕ неколико дана на друштвеној мрежи Твитер појавио се нови видео снимак скрнављења историјског здања храма Јерменске апостолске цркве у граду Шуши у Нагорно-Карабаху.

Свега дан или два пре него што је постигнут, по Јермене сраман споразум између три стране о прекиду сукоба у Карабаху, пао је историјски град Шуши.

У Шушију су Јермени живели одувек, а сада их тамо више нема. Град се налази на свега 5 километара од Степанакерта, главног града јерменског Арцаха или боље рећи онога што је од Арцаха остало.

Сада Азери ходају градом и скрнаве јерменске историјске споменике у које спада и велелепни храм Саборне цркве Светог Спаса из 19. века.

Изграђена између 1868. и 1887. године, катедрала је освећена 1888. године. Оштећена је током масакра над Јерменима у марту 1920. године од стране Азербејџана и доживела је вишедеценијски заборав, све до распада Совјетског савеза.

Током првог рата за Нагорно-Карабах, Азербејџан је катедралу користио као депо за оружје и за чување стотина пројектила, па је прешао у руке Јермена који су победили у Првом рату за Карабах.

Током последњег сукоба за Нагорно-Карабах 2020. године, оштећен је гранатирањем, 8. октобра 2020. Јерменија је 14. новембра тврдила да имају доказ да је катедрала вандализована, што видео снимци и потврђују.

Катедрала је обнављана након Првог рата и поново освећена 1998. године. Велика је знаменитост Шуше и Карабаха и културно-историјски споменик непризнате Републике Аршах. Висок 35 метара, Гхазанцхетсотс је једна од највећих јерменских цркава на свету.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)