БОЛСОНАРО: Нећу се вакцинисати, то је моје право

Бета

27. 11. 2020. у 19:30

БОЛСОНАРО: Нећу се вакцинисати, то је моје право

Фото: ЕПА

БРАЗИЛСКИ председник Жаир Болсонаро рекао је да се неће вакцинисати против ковида 19, а ношење маски са циљем спречавања ширења болести називао је "последњим табуом који је срушен".

Болсонарови ставови, објављени синоћ на друштвеним мрежама, узнемирили су здравствене стручњаке који су рекли да би могли да подрију напоре за масовну вакцинацију која је од суштинског значаја за заустављање пандемије.

Болсонаро је такође рекао да ће свака доза коју одобри бразилска здравствена агенција бити бесплатна за грађане.

Бразилски председник заразио се коронавирусом у јулу, и дуго се одупирао саветима већине научника и здравствених стручњака да ограничи друштвене и економске активности, тврдећи да би штета од закључавања била већа од штете изазване пандемијом.

- Кажем вам: нећу узимати (било коју вакцину). То је моје право и сигуран сам да Конгрес неће правити проблеме ономе ко не жели да се вакцинише - рекао је Болсонаро.

У студији која је објављена 15. јула у америчком часопису за превентивну медицину наведено је да мере социјалног дистанцирања могу бити укинуте ако се најмање 75 одсто становништва вакцинише вакцином чија је ефикасност већа од 70 одсто.

Финалне фазе тестирања су показале да поједини кандидати за вакцину имају потенцијалну ефикасност већу од те.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)