ЗАБРАЊЕНЕ ПЛАСТИЧНЕ КЕСЕ: Немачка мисли на екологију и током борбе против короне

Танјуг

27. 11. 2020. у 19:45

ЗАБРАЊЕНЕ ПЛАСТИЧНЕ КЕСЕ: Немачка мисли на екологију и током борбе против короне

Фото: Д. Дозет

НЕМАЧКИ парламент, Бундестаг, данас је изгласао закон о забрани пластичних кеса у малопродаји од 2022, с тим да ће и даље бити дозвољене танке пластичне кесе за паковање воћа и поврћа.

Забрана се односи на пластичне кесе с дебљином између 15 и 50 микрометра, при чему се ради о стандардним кесама које се користе у малопродаји, пренела је агенција Хина.

Од забране су изузете пластичне кесе за паковање воћа и поврћа, као и пластичне кесе од дебљег материјала, намењене вишекратној употреби.

- Пластична кеса је синоним беспотребног трошења ресурса - рекла је министарка за заштиту животне средине Свења Шулц из Социјалдемократска партије.

Организација за заштиту животне средине WWF је поздравила забрану пластичних кеса у Немачкој, али је истовремено саопштила како ове забрана има "само симболичну тежину".

- Мање од један одсто потрошње пластике у Немачкој отпада на пластичне кесе - пише саопштењу WWF.

И странка Зелени је у парламенту подржала закон, али сматра да тиме тренд употребе једнократног паковања није заустављен.

Опозиционе странке Алтернатива за Немачку и Либерално-демократска странка гласале су против закона јер сматрају да се ради о неправедној мери за немачку малопродају, без видљивог учинка по животну средину, тумачећи да се то односи само на немачку трговину, док остале земље ЕУ нису погођене тим законским мерама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)