ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ ИМАЈУ ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ: Поред хроничног умора и опадања косе, сада су пријавили још једну последицу

Novosti online

27. 11. 2020. у 14:54

ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ ИМАЈУ ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ: Поред хроничног умора и опадања косе, сада су пријавили још једну последицу

Фото АП

СВЕ је више људи који након прележаног Ковида неочекивано остају без зуба, пише "Сан", додајући да стручњаци сада и то приписују симптомом "дугог Ковида". У ту листу већ се убрајају хронични умор, испадање косе, болови у мишићима.

Зубари за ово нуде следеће објашњење - вирус по свој прилици изазива упалу десни и оштећује крвне судове у деснима. То за сада није научно доказано, већ је све на нивоу претпоставки.

Часопис Њујорк Тајмс донео је и неколико прича са људима који су прошли кроз ово. Једна од њих је 43-годишња Њујорчанка Фара Кемил која је изгубила зуб месец дана након што је приметила да је постао кломав. Фара је од Ковида боловала на пролеће, а каже да је зуб само испао, без икаквог бола или крви.

Ту је и случај 12-годишњег дечака који је такође након Ковида остао без једног зуба. Његова мама Дијана то је поделила на Твитеру.

- Мој 12-годишњи син је остао без једног зуба, а остали му се климају. Испоставило се да је у питању васкуларно оштећење, 9 месеци након Ковида. Молим вас, схватите ово озбиљно, због вас, због ваше деце, због свих - поручила је.

Др Вилијам Ли за "Сан" каже да његов тим ради на проучавању денталних проблема које људи пријављују након Ковида, додајући да је могуће да вирус оштећује крвне судове који одржавају зуб у животу и да зато нема бола када зуб испадне.Др Мајкл Шерер, дентални протетичар из Калифорније каже да је ово могуће због упале у деснима коју изазива вирус.

- Десни су веома осетљиве на упалне процесе, а људи који се боре са "дугим Ковидом" свакако се боре са озбиљним упалама - каже он.

(Сан)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)