ШВЕЂАНИ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ ДА СУ ПОГРЕШИЛИ: Ни трага од имунитета крда, пријављен рекордан број заражених

Novosti online

27. 11. 2020. у 07:54

ШВЕЂАНИ КОНАЧНО ПРИЗНАЛИ ДА СУ ПОГРЕШИЛИ: Ни трага од имунитета крда, пријављен рекордан број заражених

Фото: ЕПА

ШВЕДСКА је признала да не види знаке имунитета стада који успорава ширење корона вируса како расте број нових инфекција.

Нордијска земља, чији је лежеран приступ сузбијању пандемије привукао пажњу целог света, од петка је регистровала 17.265 нових случајева, саопштила је у уторак њена здравствена агенција.

У истом периоду прошле недеље Шведска је пријавила 15.084 нових случајева, при чему се број пријема у болницу за пацијенте са корона вирусом готово удвостручио сваке недеље.

Андерс Тегнел, архитекта шведске контроверзне стратегије без "локдауна", раније је тврдио да ће Шведска проћи боље од осталих земаља у другом таласу након што је током првог изградила колективни имунитет.

Фото: ЕПА

Питање имунитета стада је тешко. Тренутно не видимо знакове имунитета који успоравају други талас - рекао је Тенгел новинарима у уторак.

Иако Тегнел није отишао толико далеко да је каже да је необична одлука Шведске да избегава карантин и не саветује ношење маски за лице, премијер Стефан Лофвен је последњих недеља заузео приметно другачији приступ. Он је наметнуо ограничења на продају алкохола, кућне посете и јавна окупљања, уз упозорење да би ограничења путовања могло бити следећа мера.

Прописи Шведске и даље су релативно опуштени у поређењу са другим европским земљама, али су значајан заокрет од раније политике која је претпостављала да ће људи добровољно одлучити да остану код куће и одржавају дистанцу.

Шведска је известила о рекордном броју нових инфекција корона вирусом овог месеца, доказујући да та земља није успела да избегне други талас заразе који погађа већи део Европе.

Фото: ЕПА

У мају је Тегнел предвидео да ће број случајева у земљи "вероватно бити прилично низак“ када на јесен стигне други талас, јер би велики део популације већ био заражен вирусом и постао имун. Од тада се појавило више доказа који указују на то да је могуће да људи који су се опоравили од корона вируса поново оболе и да у неким случајевима имунитет може бити краткотрајан.

Тегнел је такође у мају сугерисао да би друге нордијске земље, попут Финске, које су убрзо увеле закључавање, морале то да понове на јесен. Али догодило се управо супротно: Захваљујући строгој граничној политици, Финска и Норвешка су у великој мери успеле да избегну други талас зараза, омогућавајући да се наставе многе нормалне активности.

Подсећања ради, Шведска је прошлог петка забележила најгори дан од почетка епидемије корона вируса у тој земљи, пошто је у 24 сата откивено 7.240 новозаражених.

Према последњим подацима на портал "Wорлдометерс", више од 225.000 особа је инфицирано корона вирусом, док је око 6.500 људи умрло од последица болести.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)