КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Доктор открива знаке који отклањају сумњу

Novosti online

26. 11. 2020. у 20:26

КАКО ДА ПРОВЕРИТЕ ДА ЛИ СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Доктор открива знаке који отклањају сумњу

Фото: Треатед Јутјуб принтскрин

МЕЂУ зараженима вирусом корона, велики је број и асимптоматских случајева.

Велики број људи је прележало вирус, а да тога није ни било свесно.

Доктор Данијел Еткинсон открива знаке који недвосмислено показују  да ли сте прележали корона вирус а услед благих или изопштених симптома нисте знали.

Цурење из носа, бол у грлу, зачепљен нос

Др Еткинсон тврди да цурење из носа, бол у грлу и запушен нос могу да буду благи симптоми корона вируса. Међутим, многи који су имали ове симптоме су их једноставно приписали прехлади или алергији.

Смањено или изгубљено чуло мириса и укуса

Губитак чула укуса или мириса је недвосмислен симптом корона вируса, а понекад може да се јави уз ове неуобичајене симптоме попут цурења из носа, бола у грлу... Понекад се јавља и уз уобичајене симптоме короне попут грознице, упорног и сувог кашља. У највећем броју случајева се враћа после неколико недеља.

Смањен апетит

Ако имате или сте имали смањен апетит, може бити да је то због короне. Др Еткинсон каже да када је тело нападнуто ковидом-19 то може да се деси, а посебно ако се јаве губитак чула укуса и/или мириса. Ипак, истиче да је јако важно уносити доста течности да би се тело изборило са вирусом и наравно – саветује да ипак поједете нешто, барем мало, иако вам се не једе.

Губитак даха

Симтоми попут кашља, бола у грлу и губитка дана нису неуобичајени за корона вирус. Међутим, кашаљ не мора нужно да се јави, зато ако осећате умор и губитак дана, више него иначе, чак и када мирујете, било би паметно да одете код лекара.

Умор

Уколико сте прележали корону, а да то нисте ни знали, није чудо што сте уморни и немате енергије јер је тело исцрпљено од борбе против вируса. "Не треба да ингоришете сигнале које вам тело шаље. Одмор и сан ће вам помоћи да се брже опоравите", поручује др Еткинс.

Ковид прсти

Уколико сте имали промене на прстима руку или ногу, а није било никаквих других симптома, може бити да сте прележали корону. Дерматолог Каролин Нелсон каже да се овакве лезије најчешће јављају код асимптоматских преносилаца корона вируса, а промене на кожи су болне или изазивају свраб.

Црвене очи

Приметили сте да су вам данима биле црвене очи и приписали сте то некој инфекцији, коњуктивитису? Могуће је да сте имали и корону! Офталмолози су званично саопштили да вирус сарс-ЦоВ-2 може да изазове благи коњуктивитис, најчешће у случајевима када се вирус пренесе путем аеросоли.

Дијареја или мучнина

Нисте имали никакве друге симптоме, али вас је некоколи дана мучио пролив или сте имали мучнину? Истраживања америчких гастроентеролога су показала да дигестивни проблем уз корону иду чешће него што се мислило. Штавише, код половине људи који су имали ове симптоме дијагностикован је корона вирус.

Промене у температури

Имали сте повишену температуру која је неочекивано брзо прошла, баш као што се и појавила? Могуће је да је реч о корони јер се, према извештају Светске здравствене организације овај симптом јавља у 87,9 одсто случајева короне и најчешћи је симптом.

Бол у мишићима

Можда сте мислили да сте само били превише уморни или сте то приписали грипу, паду имунитета, међутим, према званичној листи симптома, бол у мишићима може да укаже и на корону.

Поред ових симптома, збуњеност и дезоријентисаност такође могу бити показатељ да сте прележали корону. Исто важи и за изненадну, пробадајућу главобољу, бол у грудима, заборавност (код свих узраста), али и осип на кожи. Иако сви ови знаци показују да сте прележали корону, ипак је једини сасвим сигуран начин да то знате тест који ће показати да ли имате антитела на овај вирус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)