КАФЕЏИЈЕ НА УЛИЦАМА: Протести у Француској због мера власти (ФОТО/ВИДЕО)

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

26. 11. 2020. у 15:55

КАФЕЏИЈЕ НА УЛИЦАМА: Протести у Француској због мера власти (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: ЕПА

НЕЗАДОВОЉНИ власници ресторана, барова, дискотека, ноћних клубова и сала за вежбање, демонстрирали су у четвртак у Марсељу, после одлуке власти да ова места остави закључана најмање још два месеца. Ицрпљени финансијски, многи су на протест стигли из околних градова и читавог региона.

Међу окупљенима, било је и посланика, који су дошли да им пруже подршку, а неки од њих су симболично носили и траку са француском тробојком преко груди.

Градоначелница Марсеља Мишел Рубирола, под чијим прозором су се појавили, такође их је подржала и поручила да ће од председника државе да затражи отварање ресторана бар у време ручка, и то већ ове седмице.

Власти, међутим, сматрају да су ресторани и барови међу најопаснијим местима за ширење вируса корона, јер се, због конзумирања, седи без маски, у скученом простору, и да ту зато никаве мере дистанцирања тренутно нису делотворне.

Власници не прихватају то објашњење. На протесту су зато узвикивали пароле против "антислободарских мера", уз истакнуте поруке и запаљене бакље.

Неки од барова и ресторана су затворени већ месецима. Тренутно су сви закључани, а једино ресторани имају право да испоручују јела клијентима на кућну адресу. Дискотеке нису радиле ни дана још од 15. марта. Најновијом одлуком да ће се отварање ресторана и барова размотрити тек за 20. јануар, многи не виде светло на крају тунела, и поред успостављених мера помоћи.

Незадовољство расте међу одређеним браншама у Француској, а нарочито су љути ових дана у скијалиштима која остају затворена до даљњег, без могућности да приме госте за време новогодишњих празника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)