НЕ ЖЕЛЕ ИХ ЗА МЕДИЈАТОРА: Азербејџан захтева да се Француска избаци из улоге миротворца у решавању питања Карабаха!

Танјуг

26. 11. 2020. у 15:51

НЕ ЖЕЛЕ ИХ ЗА МЕДИЈАТОРА: Азербејџан захтева да се Француска избаци из улоге миротворца у решавању питања Карабаха!

Фото: Депоситпхотос

АЗЕРБЕЈЏАНСКИ парламент затражио је данас да Француска буде лишена своје улоге медијатора у решавању конфликта око Нагорно-Карабаха, што је одговор на резолуцију француског Сената којом је подржао независност региона.

Парламент Азербејџана позвао је владу да поново размотри своје односе са Паризом и да уложи жалбу ОЕБС-у ради повлачења Француске са места копредседавајуће земље у оквиру Минск групе.

Француска је резолуцију усвојила јуче. Министар спољашњих послова Француске Жан Ив ле Дриан је, међутим, одбацио резолуцију оценивши да је у контрадикторности са неутралном позицијом земље и истакао да чак ни Јерменија није признала независност региона.

Премијер Јерменије Никола Пашињан поздравио је француску резолуцију као први кључни корак ка признавању права на самоопредељење становништву у региону.

У Француској живи између 400.000 и 600.000 људи који су пореклом из Јерменије. Председник Емануел Макрон настојао је да не подржи ниједну страну у конфликту, али се у земљи суочио са критикама да није учинио довољно како би помогао Јеревану.

ОЕБС Минск група формирана је 1992. ради медијације у решавању конфликта око Нагорно-Карабаха, а поред Француске, њоме председавају и САД и Русија.

Министарство спољних послова Азербејџана је саопштило да је резолуција француског Сената није правоснажна и да доводи у питање репутацију Париза као неутралног медијатора. Министарство је истакло да је резолуција пристрасна и да представља провокацију, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)