И ТИХАНОВСКА БИ УЗ ПУТИНА: "Белоруска опозиција увек била за партнерство са Русијом"

Новости онлајн

26. 11. 2020. у 12:51

И ТИХАНОВСКА БИ УЗ ПУТИНА: Белоруска опозиција увек била за партнерство са Русијом

Светлана Тихановска / Фото Танјуг-АП

БИВШИ председнички кандидат на изборима у Белорусији опозиционарка Светлана Тихановска изјавила је уочи посете руског министра спољних послова Минску да се противници актуелне белоруске власти залажу за пријатељске и партнерске односе са Русијом, али ако дођу на власт, преиспитаће најновије споразуме које је закључило актуелно руководство земље.

- Одувек смо се залагали за пријатељске и партнерске односе са Русијом“, наводи се у изјави Тихановске објављеној на њеном званичном каналу на Телеграму. Она је истовремено нагласила да „независност и суверенитет не могу бити предмет преговора“.

У светлу актуелне посете руског министра Сергеја Лаврова Белорусији и његовог састанка са актуелним председником земље, Тихановска је навела да „без обзира на то о чему се Александар Лукашенко договарао, он је изгубио подршку белоруског народа“.

- То значи да ће нова влада ревидирати и анулирати све његове уговоре и споразуме - додала је она.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.  

Бројни лидери белоруске опозиције тренутно се налазе у Пољској и Литванији, укључујући Тихановску, која је након избора отишла у Литванију. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров раније је изјавио да је Литванија у свом понашању у ситуацији око Белорусије прешла све границе пристојности. Према његовим речима, постоје основи да се верује да литванске власти и Тихановска „не раде демократским методама“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)