"ОДЛУКА ЛИШЕНА ЗДРАВОГ РАЗУМА": Турска осудила резолуцију француског Сената о Нагорно-Карабаху

Новости онлајн

26. 11. 2020. у 10:04

ОДЛУКА ЛИШЕНА ЗДРАВОГ РАЗУМА: Турска осудила резолуцију француског Сената о Нагорно-Карабаху

Фото: Танјуг/АП Пхото

РЕЗОЛУЦИЈА француског сената којом се позива на признавање Карабаха лишена је здравог разума и ограничава могућност учешћа Француске у решавању проблема, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Турске.

- Одлука сената Француске усвојена јуче о сукобу у Карабаху пример је како се најосновнији принципи међународног права, легитимитета и правде игноришу из унутрашњих политичких разлога. Негирамо неосноване тврдње изнете у одлуци на рачун Турске - наводи се у саопштењу.

Напомиње се да из одлуке француског Сената постаје јасно зашто је „рад копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а, који би требало да буду неутрални, био једностран и није могао да реши ово питање“.

Како наводи турско Министарство „после агресије и провокација Јерменије, Азербејџан је дао потребан одговор и обновио свој територијални интегритет, ослободивши територију окупирану скоро 30 година“. Министарство истиче да је то отелотворење права Азербејџана, „будући да одговарајуће резолуције УН налажу јерменској страни да одмах и безусловно напусти окупирану азербејџанску територију“.

- Позив сената Француске Азербејџану да напусти своје територије, које је спасио од окупације, представља апсурдно, пристрасно и нечињенично схватање које се не може схватити озбиљно. Ова одлука, лишена здравог разума, такође ограничава могућност Француске да пружи стварни допринос решавању проблема - истиче се у документу.

У среду је француски Сенат апсолутном већином гласова донео резолуцију којом позива владу земље да призна Нагорно-Карабах. Документ је саветодавне природе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Kiza

26.11.2020. 10:44

Очигледно је повампиривање старих империја широм света! Неспособни и некреативни политичари свој вишак амбиције пројектују кроз огледало прошлости! Тако и преамбициозни и фрустрирани политички патуљак РТЕ руши легат великог Кемал-паше и у 21. веку покушава да обнови Османлијско царство, са собом на челу (ваљда као нови Тајип Освајач?) и хришћанима као вековним непријатељима и радном снагом! Да ли ће и овај пут успавана Европа да се пробуди тек кад им Османлије дођу до Беча (а већ јесу) или ће овог пута на време да се пробуди и проблем (РТЕ) сасече у корену?! Само питам....