ТРИ МЕСЕЦА ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Оптужнице против званичника царине

Танјуг

24. 11. 2020. у 23:47

ТРИ МЕСЕЦА ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ У БЕЈРУТУ: Оптужнице против званичника царине

Приватна архива

ЛИБАНСКИ државни тужилац Гасан Кури данас је подигао оптужнице против садашњег и бившег представника царинске службе Бејрута у вези са разарајућом експлозијом која је либанску престоницу погодила у августу, јавила је либанска државна новинска агенција ННА.

Ројтерс преноси да су оптужнице подигнуте против представника бејрутске царине Хани Хај Шехадеха и Мусе Хазимеха, бившег директора бејрутске царине, за кога британска агенција јавља да је наводно био ''главни контакт'' Хезболаха у луци либанске престонице.

Хазимех је наводно био контак особа Хезболаха пре више од шест година када је у бејрутској луци нелегално ускладиштено 2.750 тона високо запаљивог амонијум-нитрата, за који се верује да је довео до катастрофалне експлозије.

Либанска агенција наводи да је подизањем оптужница против Шехадеха и Хазимеха, број особа против којих се води поступак у вези са експлозијом порастао на 33, од којих се 25 налази у притвору.

Тог кобног 4. августа је експлозији складишта где се налазио поменути амонијум-нитрат, погинило је више од 200 људи, повређено је на хиљаде грађана Бејрута, док је либанској престоници причињена материјална штета од више милијарди долара.

Ројтерс наводи да се бејрутска лука сматра једном од најкорумпиранијих институција у Либану, чему су, како додаје британска агенција, значајно допринеле владајуће политичке фракције, укључујући покрет Хезболах.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)