МАКРОН НАЈАВИО УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА: Вакцине неће бити обавезне, а ево како ће све да изгледа

Горан Чворовић, ПАРИЗ - од сталног дописника "Новости"

24. 11. 2020. у 22:17

МАКРОН НАЈАВИО УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА: Вакцине неће бити обавезне, а ево како ће све да изгледа

Фото: ЕПА

РЕСТОРАНИ у Француској остају затворени бар до 20. јануара, студенти ће се у амфитеатре вратити тек почетком фебруара, општи карантин остаје на снази бар до средине децембра, али ће већ од ове суботе све радње поново отворити врата, док кампања вакцинисања почиње крајем следећег месеца, с тим што цепљење неће бити обавезно.

То су неке од информација које је француски председник Емануел Макрон саопштио јавности у телевизијском обраћању у уторак увече.

Француски председник је истакао да је број заражених на дневном нивоу спао са 60 хиљада на 20 хиљада, да је број хоспитализација кренуо да се спушта са 33 хиљаде надоле, и да је средином овог месеца на реанимацији било 4.900 људи, а да их данас има 4.300.

- На основу ових података може да се закључи да је пик другог таласа епидемије прошао – поручио је француски председник.

Подсетио је да је током његовог претходног обраћања изнео очекивања да ће бројке бити горе, али да су оне избегнуте напорима грађана и бољим познавањем болести приликом лечења што је омогућило да се смањи број тежих облика.

- Сви заједно смо постигли ове резултате и спасли животе – рекао је Макрон.

ФРАНЦУСКА У УТОРАК ПРЕМАШИЛА 50.000 ПРЕМИНУЛИХ

AP photo

Нагласио је да је кретање вируса успорено, али да је и даље веома присутан на целој северној хемисфери. С тим у вези подсетио је да је Француска у уторак премашила 50.000 преминулих. Рекао је да предстоји још неколико недеља да би се досигао циљ који је поставио у вези с контролисањем епидемије, а то је 5.000 заражених дневно и око две и по до три хиљаде болесника на реанимацији.

Макрон је поручио да треба насавити напоре с циљем да се спаси што више живота, контролише емидемија и истовремено омогући одржавање привреде, образовања, културе и уметности. Да би се то постигло, најавио је да ће бити потребно још неколико недеља избегавати акивности у затвореном простору и масовна окупљања.

И даље на снази остаје општи карантин, и даље ће морати да се попуњавају потврде за сваки излазак, а Макрон је позвао и да се остаје и ради код куће и да се ограниче породична и свака друга груписања која нису неопходна.

ОД СУБОТЕ 28. НОВЕМБРА НАСТУПА НОВА ЕТАПА

FOTO: EPA

Француски председник је, међутим, дао и јасан план попуштања мера. Већ од суботе 28. новембра, наступа нова етапа. Грађани ће моћи да се удаље 20 километара од места становања, и то 3 сата дневно, за разлику од досадашњих један километар и један сат. Напољу ће моћи да се обављају групне школске актинвости, одобрене су поново верске службе али са највише 30 присутних, а коначно ће врата моћи да отворе, до 21 сат, и све радње, а не само оне које пружају неопходне услуге. То важи и за библиотеке и књижаре.

Друга етапа наступа 15. децембра, под условом да се број оболелих спусти испод 5.000 дневно и 2,5 до 3 хиљаде болесника на интезивној нези. Тада ће моћи да буде укинут општи карантин и дозволиће се слободно кретање без потврда, и између региона, да би грађани могли да проведу божићне празнике с породицама. Макрон је, међутим, упозорио да и тада треба избећи непотребно кретање и скренуо пажњу да ово неће бити Божић као и сваки други. У овој другој фази деци ће бити дозвољено да имају групне активности и у салама. Моћи ће да буду отворени и биоскопи, позоришта и музеји, са стриктно утврђеним протоколом.

- Култура је од суштинског значаја за живот слободних грађана – рекао је француски председник.

БАРОВИ, РЕСТОРАНИ И ДИСКОТЕКЕ НЕЋЕ МОЋИ ДА РАДЕ НИ У ДЕЦЕМБРУ

Фото АП

Од средине децембра ће и даље бити забрањена велика окупљања и изнајмљивање сала за догађаје, а сајмови и забавни паркови ће остати затворени. Такође, чак ни тада, барови, ресторани и дискотеке и даље неће моћи да раде. О скијалиштима ће накнадно бити донета одлука, али је Макрон истакао да му се не чини да ће моћи да буду отворена за време божићних празника, већ тек током јануара, у договору с околним европским земаљама.

Ако све буде текло по плану, у другој фази попуштања мера, од 15. децембра, општи карантин замениће полицијски час, од 21 до 7 сати. Слободно кретање ће ипак бити омогућено 24. и 31. децембра увече, али ни тада неће бити толерисана масовна окупљања, укључујући и приватно окружење.

Следећа, трећа етапа ступа на снагу 20. јануара. Тада ће се знати епидемиолошки резултати после новогодишњих празника, што ће евентуално омогућити даље попуштање, под условом да не дође до погоршања ситуације. У том случају, биће отворене спортске сале и ресторани, док ће трајање полицијског часа бити смањено. Средњошколци ће се у пуном обиму вратити на наставу, уместо тренутног попуњавања 50 одсто капацитета. Студенти ће се на предавања вратити тек 15 дана после тога.

Макрон је нагласио да ће се стање пратити на сваке две недеље, уз могућност додатног попуштања или стезања мера.

МОРАМО ДА СПРЕЧИМО ТРЕЋИ ТАЛАС И НОВИ КАРАНТИН

Фото. АП

- Морамо све да учинимо да спречимо трећи талас и нови карантин – истакао је Макрон и грађане позвао на осећај одговорности, те да маске носе чак и у стану када се у њему налазе пријатељи или рођаци који ту не живе.

Када се буде успоставила контрола над епидемијом, у месецима који долазе, према речима француског председника, пуна пажња биће посвећена принципу: тестирање – узбуњивање – заштита – лечење. Од почетка јануара неће смети да прође више од 24 сата за добијање резултата тестова, док ће се истовремено као и сада радити паралелно брзи тестови с резултатима од 30 минута за оне са симптомима, у школама и када мора брзо да се реагује. Намера је да се на овај начин брже прекида ланац заразе преко контаката. Макрон је најавио да ће посланици ускоро разматрати и могућности присилније изолације за заражене, уколико то буде потребно, у циљу опште заштите становништва. Пренео је и да је до сада апликацију за превенцију контаката преузело 10 милиона људи у земљи која, иначе, броји нешто мање од 67 милиона становника.

Доста речи било је и о вакцинама, које је Макрон означио као велику наду у борби против корона вируса. Истакао је да је француска стратегија заснована на више цепива, а да ће нека од њих бити на располагању већ од краја децембра или почетком јануара, док ће "друга генерација" стићи на пролеће. Француски председник је поручио да се дозе обезбеђују у сарадњи с ЕУ и Европском комисијом, а да прве могу да почну да се дају чим стигну потребне дозволе.

ВАКЦИНАЦИЈА НЕЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНА

Илустрација / Фото Танјуг-АП

Макрон је тим поводом истакао да ће се посебна пажња посветити гарантовању здравствене безбедности. За праћење периода после вакцинације биће задужен посебан научни комитет, а у то ће бити укључен и грађански колектив. Затражио је да се вакцинисање врши на јасан и транспарентан начин, уз давање информација "о свему што се зна и не зна" за сваку етапу.

- Да будем јасан, нећу уводити обавезно вакцинисање – нагласио је Макрон.

Истовремено је најавио да ће бити организована брза и масовна кампања цепљења, у вези с чим ће здравствене власти следећих дана дати препоруке. С вакцинисањем ће се, како је рекао, започети већ крајем децембра или почетком јануара, под условом да стигну потребне здравствене дозволе, и то најпре најосетљивијих и најстаријих особа. После тога уследиће сукцесивне етапе који би прогресивно требало да омогуће цепљење што већег броја становништва.

- Повратак у нормалу неће бити сутра, али можемо, убеђен сам, да овладамо епидемијом – рекао је Макрон и најавио да постоји могућност да се контролише, а онда и победи вирус.

Позвао је грађане да удвосруче пажњу у периоду који долази, као и да се обрати пажња на насиље у породици, а затражио је и од владе да припреми стретегију у вези са психичким последицама пандемије и карантина.

Фото Танјуг-АП

НАЈАВИО НАСТАВАК ПОСТОЈЕЋЕ ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ

Истовремено, поручио је да је све ово произвело економску и друштвену кризу без преседана, која ће се "вероватно још погоршавати". Најавио је, зато, наставак већ постојеће државне помоћи, па чак и њено ојачавање у неким доменима. Тако ће следећих дана, власници ресторана, барова, дискотека и сала за вежбање, без обзира на величину, добити од државе 20 одсто вредности прихода у прошлој години, уколико им то представља већу ставку у односу на већ одобрених 10.000 евра месечно. Грађанима који су на принудном одмору држава ће и даље надокнађивати изгубљено, а ускоро ће се изаћи и са предлогом како да се помогне сезонцима и онима који не успевају да се запосле због короне.

- Оптимиста сам, јер свака криза има део напретка и наде – казао је Макрон, али и додао да се крај пандемије још не назире.

Закључио је и да ће до сада исказана солидарност бити од користи "за следеће кризе", везане за епидемију, али и тероризам, климатске промене или неравноправност, и грађане истовремено позвао да не подлежу теоријама завере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)