ЛИ КЕЋИЈАН: Повратак Кине на прихватљив ниво раста 2021.

Танјуг

24. 11. 2020. у 19:48

КИНЕСКИ премијер Ли Кећијанг очекује да ће се економске активности у земљи 2021. вратити на прихватљив ниво, након негативног утицаја пандемије корона вируса на овогодишњи раст бруто домаћег производа.

ЛИ КЕЋИЈАН: Повратак Кине на прихватљив ниво раста 2021.

Фото: Танјуг/АП

-Кинеска економија може ове године да оствари раст, а очекујемо да ће се идуће године (економске) активности опоравити у прихватљивом распону- рекао је Ли на конференцији за новинаре са лидерима шест водећих међународних економских и финансијских организација, укључујући Светску банку и Међународни монетарни фонд, преноси Ројтерс.

Кинеска економија, друга по величини у свету, забележила је раст од 0,7 посто у периоду јануар-септембар 2020. на међугодишњем нивоу, при чему је БДП у трећем кварталу порастао за 4,9 процената у односу на претходну годину.

-Наставићемо са још већим отварањем тржишта и апсолутно нећемо јурити за трговинским суфицитом- додао је Ли, инсистирајући на томе ће Кина једнак нагласак ставити на увоз и извоз јер жели да постигне равнотежу у трговини.

Пекинг ће, како је додао, омогућити да потрошња игра "водећу улогу", док ће инвестиције имати "делотворнију улогу".

Кина је ове године представила стратегију „двојне циркулације“ како би смањила зависност од прекоморских тржишта и технологија у свом дугорочном развоју. Земља је саопштила да ће се у развоју ослањати углавном на "унутрашњи циркулацију", односно на домаћи циклус производње, дистрибуције и потрошње, подржан иновацијама и унапређењем привреде.

Ли је у обраћању на округлом столу са лидерима шест светских институција, на којем је учествовал и Светска трговинска организација (СТО) и Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), поручио да ће Кина наставити да спроводи активну фискалну политику и стабилну монетарну политику, преноси Ројтерс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)