СУНЦЕ ЖАРИ, НАЦИЈА ЗАКЉУЧАНА: Док траје општи карантин у Француској, падају рекорди у лепом времену

Горан Чворовић, ПАРИЗ - од сталног дописника "Новости"

24. 11. 2020. у 18:26

СУНЦЕ ЖАРИ, НАЦИЈА ЗАКЉУЧАНА: Док траје општи карантин у Француској, падају рекорди у лепом времену

Фото: EPA

СУНЧЕВИ зраци ових дана издашно заливају Француску. Време просто мами напоље, и то баш сад, када је на снази општи карантин.

 Никад није било лепше, него сад кад не може да се излази из куће! И, такав је био највећи део године. Слично се дешавало и приликом првог карантина пролетос. Ова 2020. ће, кажу метеоролози, потући све рекорде по топлоти. Рекло би се да је на делу прави "Марфијев закон".

Израчунато је да је до сада у Паризу од почетка године било 2004 сата и 57 сунчаних минута, за разлику од само 1661 сат и 35 минута у просеку. Дакле, 350 сати сунца више! Рекорди падају редом.

Слично је и у целој земљи. Тако је почетком априла регистровано преко 27 степени, у Вишију је летос било преко 41, док се Лил средином септембра пржио на више од 35. На хладној Атлантској обали, у Булоњу на мору, последњег дана јула жарило је као на Медитерану, на 38 степени.

Метеоролози наговештавају све топлије време. У Паризу су већ почели да гаје поморанџе и палме, а на северу земље да подижу винограде. Такве прилике нарочито тешко падају затвореној популацији која може да се удаљи свега километар од куће, на сат дневно. Много наде зато се полагало у синоћно обраћање председника Макрона.

Французи су очекивали да им кретање бар буде повећано у радијусу од пет до десет километара, док су паркови окупани сунцем као у пролеће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)