ЛОША ВЕСТ ЗА БИЛА ГЕЈТСА: Још један човек је богатији од њега, претекао га велики ривал (ВИДЕО)

Танјуг

24. 11. 2020. у 16:11

АМЕРИЧКИ бизнисмен Илон Маск, суоснивач „Тесле”, крунисао је годину вртоглавог успона новим успехом у понедељак, када је претекао Била Гејтса и постао други најбогатији човек на планети.

ЛОША ВЕСТ ЗА БИЛА ГЕЈТСА: Још један човек је богатији од њега, претекао га велики ривал (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Нето богатство овог 49-годишњег предузетника порасло је са 7,2 на 127,9 милијарди долара, што је резултат још једног скока цене акција „Тесле”, извештава агенција „Блумберг”.

Маск је ове године повећао своје нето богатство за 100,3 милијарде долара, највише од свих у „Блумберговом” индексу милијардера, који рангира 500 најбогатијих људи на свету. У јануару ове године, налазио се на 35. месту. 

Његов напредак на ранг листи богаташа је у највећој мери резултат раста цена акција „Тесле”, чија се тржишна вредност приближава износу од 500 милијарди долара. Отприлике три четвртине Масковог нето богатства укључује „Теслине” акције, које вреде преко четири пута више од његовог удела у компанији Спејс Експлорејшен Технолоџис (Спејс Икс).

Ово је тек други пут у историји „Блумберговог” индекса да је Гејтс, суоснивач Мајкрософта, заузео ниже место од другог. Он је годинама држао прву позицију, пре него што му је титулу најбогатијег човека на свету преотео оснивач Амазона, Џеф Безос, 2017. године.

Гејтсово нето богатство, у износу од 127,7 милијарди долара, било би много веће да годинама није донирао огромне суме у добротворне сврхе. Само добротворној фондацији која носи његово име, Гејтс је од 2006. године дао више од 27 милијарди долара, напомиње „Блумберг”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)